Hopp til innhold

Adjø apekatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Adjø apekatt
orig. Ciao maschio
Rêve de singe
Generell informasjon
Utgivelsesår1978
Prod.landItalia
Lengde114 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiMarco Ferreri
ProdusentMaurice Bernart
Eksterne lenker

Adjø apekatt (italiensk: Ciao maschio, franskRêve de singe) er en italiensk-fransk komedie fra 1978 regissert av Marco Ferreri.

Filmen er lagt til en mørk, surrealistisk og dystopisk versjon av New York City, som stort sett er blottet for mennesker. Byen er kun befolket av rotter, og noen få eksentrikere. Lafayette er en ung fransk elektriker, som bor for seg selv i en kjeller. Han arbeider for Andreas Flaxman, den kyniske eieren av et voksmuseum. Museet er dedikert til å gjenskape forskjellige scener fra Romerriket. Han arbeider sammen med vennen sin, skulptør Luigi Nocello. Nocello opprettholder de varierte og ofte makabre voks-utstillingene, for eksempel Jesu korsfestelse eller attentatet på Julius Cæsar.

Lafayette arbeider også som lys-tekniker for en feministisk teater-gruppe. Etter en teater-øvelse diskuterer kvinnene i gruppen sitt neste prosjekt og bestemmer seg for å improvisere et stykke om voldtekt for deres neste produksjon. Et emne skal være at kvinner er like kapable til vold som menn. Midt i diskusjonen slår de Lafayette bevisstløs med en flaske Coca-Cola, binder ham fast, og Angelica melder seg frivillig til å voldta Lafayette.

Ved siden av Hudson River, midt på en byggeplass i Battery Park City, møtes Lafayette og Luigi sammen med en gruppe eksentrikere. Gruppen oppdager en forlatt sjimpanse-baby i håndflaten til en gigantisk King Kong-skulptur. Lafayette bestemmer seg for å adoptere sjimpansen. Når han tar med seg sjimpansen til museet, advarer Flaxman ham om at han burde kvitte seg med sjimpansen. Flaxman blir også oppsøkt av den mystiske Paul Jefferson, fra State Foundation for Psychological Research. Han overbeviser den skeptiske Flaxman om å forvandle ansiktet til skulpturen Julius Caesar, til ansiktet til John F. Kennedy.

Om produksjonen

[rediger | rediger kilde]

Filmen ble tatt opp med skuespillere som pratet engelsk. I tillegg ble fransk og italiensk-dubbede versjoner lansert i Frankrike og Italia respektivt.

Filmen ble vist på filmfestivalen i Cannes, hvor den vant Grand Prix.

Medvirkende

[rediger | rediger kilde]


Referanser

[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]