Adelheid av Det tysk-romerske rike

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
St. Adelheid av Burgund
Keiserinne
Sainte-Adélaïde - Église de Toury, vitraux par Lorin.jpg
Fødtca. 931
Kingdom of Burgundy, Orbe[1]
Død16. desember 999
Selz Abbey, Seltz[1]
Ektefelle Lothar II av Italia (–950), Otto I av Det tysk-romerske rike (–973)
Far Rudolf II av Burgund
Mor Bertha of Swabia
Søsken Heinrich I. von Lausanne, Burchard I of Lyon, Konrad I av Burgund
Barn Matilda av Quedlinburg, Otto II av Det tysk-romerske rike, Emma av Italia
Beskjeftigelse Riksforstander (991994)[1], keiser[1]
Nasjonalitet Kingdom of Burgundy, Det tysk-romerske rike
Saligkåret
Helligkåret1097 av pave Urban II
Anerkjent avDen katolske kirke
Festdag16. desember
Se ogsåEkstern biografi
VernehelgenKeiserinner, prinsesser, bruder, enker, foreldre for store familier, steforeldre, landsforviste og mennesker i eksil, ofre for mishandling, fanger, andre ekteskap; ved problemer med svigerfamilie.
I kunstenKeiserinne som gir almisser eller mat til de fattige, ofte ved siden av et skip.

Adelheid (født ca. 931 i Orbe i kongeriket Burgund, død 16. desember 999 i Kloster Selz i Alsace) var en tysk keiserinne og helgen.

Liv[rediger | rediger kilde]

Adelheid var datter av Rudolf II av Burgund og Berta av Schwaben. Hun ble alt som barn forlovet med kong Lothar II av Italia. De giftet seg da hun var 16, og fikk datteren Emma, som senere ble gift med kong Lothar V av Frankrike.

Lothar II døde alt i 950, visstnok forgiftet av Berengar av Ivrea som overtok tronen. Berengar ønsket at Adelheid skulle ekte hans sønn Adalbert. Adelheid nektet dette og ble sammen med sin datter fengslet i en borg ved Gardasjøen. De greide å flykte og søkte tilflukt hos hertugen i Canossa. Derfra søkte Adelheid hjelp fra kong Otto I av Tyskland, som ledet en invasjon, beseiret Berengar, tok over den italienske tronen og ektet Adelheid i 951.

Adelheid og Otto hadde følgende barn sammen:

Adelheid var belest og snakket en rekke språk. Hun øvet stor innflytelse både i Italia og Tyskland. I 962 ble hennes ektemann Otto I kronet til tysk-romersk keiser og hun selv til keiserinne.

Etter Otto I døde i 973 fortsatte hun å øve stor innflytelse over sønnen Otto II, men hun kom etter hvert i konflikt med sin svigerdatter Theophanu av Bysans. Etter Otto IIs død i 983 ble Adelheid regent for sin mindreårige sønnesønn Otto III i Italia, mens Theophanu var regent i Tyskland. Etter Theophanus død i 991 ble hun regent også i Tyskland fram til Otto ble myndig i 993.

Sine siste år viet hun til grunnleggelser av klostre. I 995 trakk hun seg tilbake til klosteret hun hadde grunnlagt i Selz i Alsace, hvor hun døde i 999.

Adelheid ble priset av folket for sin mildhet også etter sin død. Hun ble kanonisert av pave Urban II i 1097. Frem til reformasjonen var det pilegrimsferder til graven hennes i Selz, men det tok slutt da hennes relikvier forsvant.

Kunst[rediger | rediger kilde]

Både operaen Adelaide fra 1672 av Antonio Sartorio og Adelaide di Borgogna fra 1817 av Gioacchino Rossini handler om Adelheid.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d data.bnf.fr, 12. jan. 2019, https://data.bnf.fr/ark:/12148/cb13607926g

Litteratur[rediger | rediger kilde]