Selz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Selz
Selz
LandTyskland Tyskland
DelstatRheinland-Pfalz
Lengde63 km 
Nedbørfelt375 km² 
Middelvannføring0,77 /s 
StartDonnersbergkreis
MunningSamløp med Rhinen

Selz er også det tyske navnet for elven Seille i Frankrike.

Selz er en elv i Rheinland-Pfalz i Tyskland og en av sideelvene til Rhinen fra venstre med en lengde på 63 kilometer. Elven har sitt utspring i Donnersbergkreis og renner gjennom det største tyske vinområdet kalt Rheinhessen.

Elven har sitt utspring nær landsbyen Orbis i Donnersbergkreis og krysser grensen fra Pfalz til Rheinhessen etter om lag 8 kilometer ved byen Alzey i landkreis Alzey-Worms. Herfra renner elven gjennom kanaler under byen. Videre renner den gjennom Gau-Odernheim, Nieder-Olm og Ingelheim før den munner ut i Rhinen ved Frei-Weinheim.

Selz har et nedbørfelt på 375 km², men elven har flere steder en ujevn vannføring. Store deler av elven ble rettet opp og kanalisert på 1950– og 1960-tallet, og i senere tid har man gjennomført et prosjekt for å føre elven tilbake til sin naturlige tilstand. En del av årsaken til denne gjennopprettingen var at flomfaren ble større etter at elven ble kanalisert.

Byer og landsbyer langs elven[rediger | rediger kilde]

Orbis, Morschheim, Mauchenheim, Alzey, Alzey-Schafhausen, Framersheim (Der Selz mottar sideelven Weidas), Gau-Köngernheim, Gau-Odernheim, Bechtolsheim, Undenheim, Friesenheim, Köngernheim, Selzen, Hahnheim, Sörgenloch, Nieder-Olm, Stadecken-Elsheim, Bubenheim, Schwabenheim an der Selz, Groß-Winternheim og Ingelheim am Rhein.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]