Matilda av Quedlinburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Matilda av Quedlinburg
Født955[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Død999[1]Rediger på Wikidata
Quedlinburg kloster
BeskjeftigelseAbbedisse Rediger på Wikidata
FarOtto I av Det tysk-romerske rike
MorAdelheid av Det tysk-romerske rike
SøskenEmma av Italia
Liutgarde
Liudolf
Otto II av Det tysk-romerske rike
Wilhelm
GravlagtQuedlinburg kloster
Quedlinburg slott og kloster

Matilda av Quedlinburg (født 955, død 999), også kjent som Mathilda eller Mathilde, var den første abbedisse av Quedlinburg.[5] Hun var datter av keiser Otto I av Det tysk-romerske rike og hans andre kone, Adelheid av Det tysk-romerske rike.

Abbedisse[rediger | rediger kilde]

Hennes bestemor, Sankt Matilda av Ringelheim, grunnla og ledet Quedlinburg kloster fra 936. I april 966 ble det elleve år gamle barnebarnet og navnesøster av Sankt Matilda innsatt som abbedisse i en storslått seremoni med alle biskoper og erkebiskoper í Det hellige romerske riket.

Et år etter at hun ble abbedisse døde hennes bestemor, og da hennes far keiseren og hennes bror Otto som var tronfølger dro til Italia satt Matilda igjen som det eneste medlemmet av det ottonianske dynasti i riket. Hun fikk dermed i oppgave å representere dynastiet og herske over Sachsen i en spesielt vanskelig situasjon.

Regent[rediger | rediger kilde]

Som regent holdt Matilda en synode på Dornberg for å reformere kirken i Tyskland. I 984, holdt hun et statsmøte i klosteret sitt. På møtet stilte hertug Henrik av Bayern spørsmål om hvilken rett Matildas nevø hadde til å etterfølge sin far. Matilda gjendrev tvilen omkring arveretten og sikret valget av sin nevø som romersk keiser for å "holde imperiet sammen". I 984, etter Otto IIs død, ble Matilda, hennes mor keiserinne Adeleide og hennes svigerinne keiserinne Theophania medregenter for Matildas unge nevø, Otto III. Matilda lyktes i å gjenopprette fred i landet og viste sin autoritet ved å lede en hær mot barbarene. Hun ble rost for å oppnå sine mål uten å bruke militær makt, selv om hun hadde slik militærmakt til disposisjon.

Matilda døde i 999 og ble etterfulgt som abbedisse av sin niese, Adelaide I. Hun ble begravet i St. Servatius i Quedlingburg ved siden av sine besteforeldre.[6]

Den saksiske historiker og krønikeskriver Widukind av Corvey dediserte sine skrifter til Matilda.[5] Blant disse er Res gestae saxonicae, et av de viktigste skriftene om sakserne og det ottonianske dynastiet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, GND-ID 122112598, besøkt 15. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Brockhaus Enzyklopädie, oppført som Mathilde (Mathilde), Brockhaus Online-Enzyklopädie-id mathilde-mathilde[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ FemBio-Datenbank, oppført som Mathilde, FemBio-ID 19002, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Find a Grave, oppført som Mathilde, Find a Grave-ID 9675503, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b Mathilde, deutsche-biographie.de. Besøkt 28. desember 2015
  6. ^ Mathilde (Äbtissin von Quedlinburg), Deustche Biographie, wikisource.org. Besøkt 28. desember 2015