Adeboye Babalola

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Adeboye Babalola
Født17. desember 1926
IpetumoduRediger på Wikidata
Død15. desember 2008 (81 år)
Utdannet ved University of London, Queens' College, Achimota SchoolRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Lyriker, akademikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Nigeria Nigeriansk
FagområdeJoruba, språk og litteratur
UtdannelsePhD fra University of London
ArbeidsstedUniverity of Lagos

Solomon Adeboye Babalola (født 17. desember 1926, død 15. desember 2008) var en nigeriansk professor i språk og poet. Han var særlig kjent for sitt arbeid med jorubafolkets språk og folklore.[1]

Babalola tok grunnutdannelsen sin i Nigeria, og utmerket seg der som en svært flink elev. Han fikk derfor stipend for å gå på Achimota College i det som i dag er Ghana. Han returnerte til Nigeria med en bachelorgrad i 1946 og begynte å undervise ved Igbobi College. I 1948 fikk han et nytt stipend for en ny bachelorgrad, nå ved Queens' College i Cambridge i England. Han fullførte graden i 1951 og fra 1952 underviste han igjen ved Igbobi College. Der utmerket han seg som en dyktig lærer og administrator og året etter ble han rektor ved skolen, til tross for at han var den yngste i staben og den første afrikaner i stillingen.

Han fikk en stipend for å ta en doktorgrad i Jorubalitteratur der han skulle forske på jaktsanger. I 1962 fikk han en stilling som jorubalærer på instituttet for afrikansket studier ved det som nå er Obafemi Awolowo University. Parallelt med dette skulle han ta doktorgraden ved University og London. Denne fikk han i desember 1963 og høsten etter begynte han å undervise ved University of Lagos.

I 1966 gav han ut det han selv omtalte som sitt magnus opus; The Content and Form of Yoruba Ijala, utgitt på Oxford University Press. Verket vant Amaury-Talbot prisen fra forlaget for det beste bidraget til folk i Vest-Afrikas litteratur det året.

Verket åpnet også opp for internasjonal forskning på afrikanske språk, og under Babalolas ledelse ble University of Lagos et senter for forskning på nigerianske språk som joruba, igbo, edo og hausa. Babalola fikk i de følgende årene flere ledende stillinger ved universitetet og var også president i foreningen for jorubastudier i Nigeria i elleve år og hadde flere verv i forskningsinstitusjoner i landet. Da han gikk av med pensjon i 1992 fikk han et æresdoktorat fra universitetet.

I 2004 fikk han hederlig omtale av juryen som delte ut Noma-prisen for verket A Dictionary of Yoruba Personal Names som han hadde skrevet sammen med Olugboyega Alaba. Prisen ble ikke delt ut dette året, men fire bøker fikk hederlig omtale.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
Elinor Sisulu
Hederlig omtale i Noma-prisen
sammen med Olugboyega Alaba
Brett Bailey
Tunde Lawal-Solarin
og Njabulo Ndebele

Neste mottaker:
Werewere Liking
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)