Njabulo Ndebele

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Njabulo Ndebele
Født4. juli 1948 (75 år)
Sør-Afrikas flagg Johannesburg
BeskjeftigelseSkribent Rediger på Wikidata
Utdannet vedChurchill College
NasjonalitetSør-Afrikas flagg Sørafrikansk
UtmerkelserÆresdoktorat fra flere universiteter over hele verden.
ArbeidsstedUniversity of Cape Town
UtdannelseDoctor of Philosophy i Creative Writing

Njabulo Simakahle Ndebele (født 4. juli 1948 i Johannesburg) er en sørafrikansk akademiker og forfatter. Han var tidligere Vice-Chancellor og rektor ved University of Cape Town. Som forfatter har han vunnet Noma-prisen to ganger.

Liv og karriere[rediger | rediger kilde]

Ndebeles far og mor var Nimrod Njabulo Ndebele og Makhosazana Regina Tshabangu. Han giftet seg i 1971 med Mpho Kathleen Malebo og sammen har de en sønn og to døtre. Ndebele tok en Bachelor of Arts i engelsk og filosofi ved University of Botswana, Lesotho, and Swaziland i 1973, en Master of Arts i engelsk litteratur ved University of Cambridge i 1975 og ble Doctor of Philosophy i kreativ skriving ved University of Denver i 1983. Han har også studert ved Churchill College, University of Cambridge, hvor han var den første mottakkeren av det sørafrikanske kvesturet.

Njabulo Ndebele var Vice-Chancellor og rektor ved University of Cape Town fra juli 2000 til juni 2008, hvorpå han ble gjesteforeleser ved Ford Foundations hovedkvarter i headquarters in New York. Han sluttet seg til stiftelsen i september 1998, rett etter at han i fem år hadde vært Vice-Chancellor og rektor ved University of Limpopo i Sovenga i det som da het Northern Province. Da hadde han tidligere også jobbet som Vice-Chancellor ved University of the Western Cape. Hans første akademiske posisjoner var som leder for avdelingen for afrikansk litteratur ved University of the Witwatersrand samt Pro-Vice-Chancellor], rektor og leder for engelskavdelingen ved National University of Lesotho.

Han er en etablert forfatter og har to ganger vunnet Noma-prisen for litteratur publisert i Afrika. Denne vant han for Fools and Other Stories som kom ut i 1984 og for The Cry of Winnie Mandela fra 2003. Hans innflytelsesrike eassayer om sørafrikansk litteratur og kultur ble publisert i samlingen Rediscovery of the Ordinary.

Njabulo Ndebele var president for Congress of South African Writers i mange år. Som offentlig person er han best kjent for sine innsiktsfulle kommentarer på en rekke felter i Sør-Afrika.

Han er også en sentral person for høyere utdannelse i landet. Han var leder for South African Universities Vice-Chancellor’s Association fra 2002–2005, og satt i styret for Association of African Universities fra 2001. Han har jobbet med falt som kringkastingspolitikk, skolepensum i historie og nylig som leder for en regjeringskommisjon for utvikling og bruk av afrikanske språk i Sør-Afrikas høyere utdannelse. Han har vært president i AAU og leder for Southern African Regional Universities Association. Han er også Fellow of UCT.

Han har æresdoktorat fra universiteter i Storbritannia, Nederland, Japan, Sør-Afrika og USA. University of Cambridge gav han et æresdoktorat i juss i 2006 og i 2008 fikk han et tilsvarende doktorat fra University of Michigan[1] I 2007 ble han æresfellow ved Churchill College i Oxford.

Verker[rediger | rediger kilde]

  • Fine Lines from the Box: Further Thoughts About Our Country, 2007
  • Rediscovery of the Ordinary: Essays on South African Literature and Culture, 1991, Gjennutgivelse 2006
  • Fools and Other Stories, 1983, Gjennutgivelse 2006
  • The Cry of Winnie Mandela, 2004
  • Umpropheti/The Prophetess, 1999
  • Death of a Son, 1996
  • Bonolo and the Peach Tree, 1994
  • Sarah, Rings, and I, 1993

Njabulo Ndebele bidro også til Chimurenga.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Honorary Doctor of Laws, 26. april 2008, University of Michigan.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige mottaker:
Austin N.E. Amissah
Vinnere av Noma-prisen
sammen med Gakaara wa Wanjaũ

Neste mottaker:
Bernard Nanga
Forrige mottaker:
Elinor Sisulu
Vinnere av Noma-prisen
sammen med
Brett Bailey
Tunde Lawal-Solarin
Adeboye Babalola og Olugboyega Alaba

Neste mottaker:
Werewere Liking