Adam Øwre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Adam Øwre
Født9. desember 1833
Død20. august 1884 (50 år)
Beskjeftigelse Lege
Nasjonalitet Norge

Adam Jalles Øwre (født 9. desember 1833 i Ålesund, død 20. august 1884 i Østre Gausdal) var en norsk lege og spesialist på hud- og kjønnssykdommer.

Liv[rediger | rediger kilde]

Etter å ha blitt student i 1852 studerte han medisin og ble cand. med. i 1860. Som student bodde han sammen med andre medisinstudenter i Skippergata, i en krets hvor også Bjørnstjerne Bjørnson og Ernst Sars vanket. Han var også venn med Jonas Lie. Deretter ble han ansatt ved Fødselsstiftelsen, og i 1861 ved Rikshospitalets hudsykeavdeling. Fra 1866 til 1867 var han på en studereise i utlandet, hvor han studerte hud- og kjønssykdommer. Tilbake i Norge slo han seg ned som praktiserende lege i Christiania med hudsykdommer og syfilis som hovedfelt. På grunn av sykdom måtte han senere oppgi praksisen og døde under et opphold i Gausdal i 1884.

Øwre skrev flere artikler i Norsk Magazin for Lægevidenskaben, Nordisk medicinsk Arkiv og Archiv für Dermatologie. Til den internasjonale medisinske kongressen i 1867 sendte han inn en besvarelse av kongressens oppgave Est-il possible de proposer aux divers gouvernements quelques mesures efficaces pour restreindre la propagation des maladies vénériennes? («Er det mulig å foreslå for de forskjellige regjeringene noen virksomme midler til å begrense utbredelsen av kjønnssykdommer?»)

Han var sønn av apoteker Peder Jalles Øwre og Karen Splid Møller.

Litteratur[rediger | rediger kilde]