Ad Astra (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ad Astra
Generell informasjon
GenreScience fiction-film, thriller, episk film
Utgivelsesår2019
NasjonalitetUSA
Lengde123 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJames Gray Rediger dette på Wikidata
ManusEthan Gross, James Gray Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Dede Gardner, Brad Pitt, Jeremy Kleiner, Anthony Katagas
MusikkMax Richter Rediger dette på Wikidata
FotoHoyte van Hoytema Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeBrad Pitt, Ruth Negga, Jamie Kennedy, Donald Sutherland, Tommy Lee Jones, Kimberly Elise,[1] Loren Dean,[1] John Finn,[1] Greg Bryk,[1] John Ortiz,[1] Alyson Reed,[1] Ravi Kapoor,[1] Liv Tyler, Lisa Gay Hamilton Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat2,39:1
Farve/s.hvFarger
FilmselskapPlan B Entertainment, New Regency Productions, 20th Century Studios, Regency Enterprises, Polybona Films Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Walt Disney Studios Motion Pictures
Budsjett90 000 000 USD[2] Rediger dette på Wikidata
Totalomsetning127 461 872 USD (globalt),[2] 50 188 370 USD (USA)[2] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)18. september 2019 (Storbritannia, Frankrike)
20. september 2019 (USA, Tyrkia)[3]
19. september 2019 (Tyskland, Ungarn)[4]
29. august 2019 (76th Venice International Film Festival)
Eksterne lenker

Ad Astra er en amerikansk science fiction-film fra 2019 produsert av James Gray, som også var med på å skrive manus.

Hovedrollene spilles av Brad Pitt, Tommy Lee Jones, Ruth Negga, Liv Tyler og Donald Sutherland, og følger en astronaut som leter etter svar om faren sin, hvis obsessive søken etter å oppdage intelligent liv i verdensrommet for enhver pris nå truer hele solsystemet og alt liv på jordkloden.

Filmen hadde premiere under Venice Film Festival den 29. august 2019, før den ble sluppet på kino i USA i september 2019 av 20th Century Fox.

Handling[rediger | rediger kilde]

På begynnelsen av det 22. århundre truer mystiske kraftbølger med å destabilisere hele den menneskelige sivilisasjonen. Major Roy McBride (spilt av Brad Pitt) blir informert om at disse bølgene har blitt sporet til "Lima Project" en romstasjon som går i bane rundt Neptun. Denne stasjonen ble sendt fra jorden 29 år tidligere, for å lete etter intelligent liv i verdensrommet. Roys far, H. Clifford McBride, var prosjektets leder. Roy samtykker i å reise til Mars i et forsøk på å finne ut om stasjonens mannskap fremdeles kan være i live.

På vei til SpaceCom-basen på månen, går en gjeng pirater i bakhold på Roy og hans kollega Pruitt - men de klarer å bekjempe dem. Pruitt avslører deretter for ham at hvis han ikke klarer å bevise at mannskapet overlevde, vil hele Lima Project-stasjonen måtte ødelegges. Roy får snart passasje til Mars på SpaceCom-krysseren Cepheus. Roy ber kaptein Tanner på Cepheus om å ignorere et nødsignal som sendes ut av en bio-medisinsk forskningsstasjon. Men kapteinen svarer at de er bundet av protokoll for å undersøke situasjonen. De to mennene får tilgang til stasjonen, bare for å bli angrepet av en laboratorie-bavian som har blitt vill og utemmet. Tanner dør før Roy rekker å drepe bavianen ved å kvele den til døde. En annen kraftbølge inntreffer når Cepheus forsøker å lande på Mars. Roy overtar kommandoen og lander romskipet rolig.

Etter å ha sikret seg ved det underjordiske SpaceCom-komplekset, begynner Roy å spille inn talemeldinger og overføre dem til Lima-prosjektet i håp om at Clifford kommer til å svare. Etter utallige forsøk får SpaceCom endelig svar, men Roy blir nektet tillatelse til å følge med på den videre ettersøkingen. Roy får besøk av anleggsdirektør Helen Lantos, som avslører at foreldrene hennes også var medlemmer av Lima Project - akkurat som faren til Roy. Hun viser ham klassifiserte opptak som avslører at Cliffords team gjorde mytteri, og forsøkte å returnere til jorden. Men dette førte til at deres livsstøtte ble skrudd av, og foreldrene til Lantos var blant de drepte. Hun innrømmer også at Cepheus har hemmelige ordre om å ødelegge hele Lima-prosjektet med et atomvåpen.

Lete-gruppen er bare en formalitet for at Roy ikke skal stille kritiske spørsmål. De bestemmer seg for at Roy skal konfrontere Clifford, så Lantos råder ham til å gjemme seg om bord på raketten som skal til Lima. Roy klatrer om bord mens raketten tar av og blir umiddelbart oppdaget av mannskapet, som utilsiktet blir drept i konfrontasjonen. I løpet av den 79 dager lange reisen til Neptun reflekterer en ensom Roy over forholdet sitt til faren sin og til sin fremmedgjorte kone Eve. Han kommer til slutt frem til stasjonen og planter atombomben før han møter Clifford, den eneste overlevende etter Lima-prosjektet. Clifford forklarer at kraftbølgene kommer fra skipets antimaterie-kraftkilde fordi den ikke fungerer som den skal, etter at den ble skadet i mytteriet. Han innrømmer også overfor Roy at han aldri har brydd seg om sin egen familie, og han ikke lenger anser Jordkloden som sitt hjem.

Men Roy kopierer data samlet inn av Lima-prosjektet, og forsøker å overtale Clifford til å følge ham tilbake til jorden. Han aktiverer atombomben, før de klatrer ut på stasjonens ytre skrog for å returnere til Cepheus. Men Clifford ber i stedet Roy om å løsne ham og sende ham ut i verdensrommet, slik at han kan dø blant stjernene. Roy gjør det motvillig og ser faren sin drive lenger og lenger bort. Roy driver seg tilbake til Cepheus ved å bruke sin egen romdrakt. Men etter å ha oppdaget at skipet bevisst ble sendt uten nok drivstoff til å reise hjem, er Roy nødt til å håpe at sjokkbølgen fra eksplosjonen av atombomben kan være nok for å drive Cepheus tilbake mot Mars, slik at Roy kan varsle Lantos om hva som foregår.

Men informasjonen han fikk tak i fra Lima Project-basen antyder at mennesker er det eneste intelligente livet i hele galaksen. Men den inneholder også masse informasjon om eksoplaneter, planetsystemer og andre himmellegemer i Melkeveien som potensielt kan hjelpe vitenskapelig og menneskelig kolonisering videre. Roy vender deretter tilbake til jorden med en nyfunnet optimisme, og møter sin fremmedgjorte kone igjen.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

 • Brad Pitt som Roy Richard McBride, major i U.S. Space Command
 • Tommy Lee Jones som H. Clifford McBride, faren til Roy. Kommandør for Lima-prosjektet
 • Ruth Negga som Helen Lantos
 • Liv Tyler som Eve McBride, Roys kone
 • Donald Sutherland som oberst Thomas Pruitt
 • John Ortiz som løytnant General Rivas
 • Greg Bryk som Chip Garnes
 • Loren Dean som Donald Stanford
 • Natasha Lyonne som Tanya Pincus
 • John Finn som brigadegeneral Stroud
 • Kimberly Elise som Lorraine Deavers
 • Sean Blakemore som Willie Levant
 • Bobby Nish som Franklin Yoshida
 • LisaGay Hamilton som general-adjutant Amelia Vogel
 • Donnie Keshawarz som kaptein Lawrence Tanner

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b c d e f g (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
 2. ^ a b c https://www.boxofficemojo.com/title/tt2935510/; Box Office Mojo; besøksdato: 15. september 2022.
 3. ^ www.imdb.com[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ nmhh.hu[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]