Achtung, die Kurve!

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Achtung, die Kurve!
PlattformDOS
Utgivelse1995
SjangerStrategispill
ModusFlerspiller
AldersgrenseUSK 0

Achtung, die Kurve!, også kjent som Zatacka og Achtung, er et gratis, flerspillers videospill for DOS.

Det er for 2 til 6 spillere. Personene bak spillet er ukjente. Spillet er antakeligvis fra 1995. Det er skrevet i Borland C++. Det er også kompatibelt med senere utgaver av Microsoft Windows.

Spillet er et standaloneprogram, og trenger ikke å installeres. Systemkravene er lave, og kan spilles på de fleste PC-er på markedet. Utgaver for Linux har også blitt laget, men ikke av samme opphavsmenn.

Gameplay[rediger | rediger kilde]

Spillerne starter på tilfeldige steder på spillebrettet, og fortsetter med en konstant fart til de krasjer inn i en annen kurve eller unngår dette og dermed vinner. Man kontrollerer kurven med to knapper, en som styrer kurven til venstre og en til høyre. Målet er å overleve til alle motstanderne er døde. Mens kurvene er i bevegelse blir det med ujevnt mellomrom laget små hull i kurvene som man kan passere gjennom.

Poeng[rediger | rediger kilde]

Hver levende spiller får ett poeng for å være levende på brettet når en annen spiller dør. Den første spilleren som får en sum på der n er antall spillere, er vinneren.

Taktikk[rediger | rediger kilde]

Noen spillere refererer kun til hverandre under spillet som fargen på kurven de kontrollerer. Dette er fordi noen ikke vil fokusere på noe annet enn selve spillet, og kan betraktes som et kultfenomen. På slutten av spillet kommer ordene Konec hry på skjermen, under spillernes endelige resultat. Dette betyr Game overtsjekkisk, og kan bety at skaperen(e) var tsjekker(e). Spillets alternative tittel, Zatacka, er kurve på tsjekkisk.

En spiller kan utnytte ulike taktikker, som visstnok på folkemunne har ulike navn.

Rose-taktikken er en passiv og avventende taktikk som gjerne forekommer tidlig i runden. Den utføres ved å gå rundt sin egen kurve flere runder å lager en form som kan minne om en rose.

Landing (engelsk) eller «posekjøring» vil si å forsøke og okkupere mest mulig av skjermen, slik at spilleren har mest mulig plass å boltre seg på. Den som har størst område har som regel en fordel, men risikerer og bli utsatt for såkalte «cage bandits», eller burbanditter. En burbanditt er en spiller som er flink til å utnytte kurvenes hull til sin fordel, enten for å komme inn eller ut av et «avsperret» område. En virkelig dyktig burbanditt, eller kanskje mer heldig, er en som kjører igjennom en solid kurve ved å danne hull i sin egen. I originalversjonen kommer disse med ujevne mellomrom og er dermed vanskelig å utføre.

Cutting, eller kutting, er rett og slett avskjæringen av en annen spiller, og i utgangspunktet ikke en egen taktikk. Men noen spillere velger i størst grad å satse på å «cutte» andre spillere fremfor andre taktikker. Kutting/avskjæring er en risikabel sport i og med at man må ofre mye for å overvinne andre og dermed har det vanskelig med å lande. Ofte kan spillere ofre seg selv for å avskjære en konkurrent, dette kan være for å hindre en rival i å oppnå like mange poeng.

Sangen[rediger | rediger kilde]

Det er en Achtung, die Kurve!-sang av en ukjent artist som ligger ute på nettet. Sangen er på tysk, men sangeren har en aksent. Refrenget er «Achtung, Achtung, die Kurve. Was tust du jetzt? Du weißt ja niemals wo die Kurven geht,», som på norsk blir: «Pass deg, pass deg for kurvene. Hva gjør du nå? Du vet aldri hvor kurvene går.» Sangen kan plasseres i sjangeren elektronika.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]