Achim Mentzel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Achim Mentzel
FødtHeinz-Joachim Mentzel
15. juli 1946[1][2]Rediger på Wikidata
Berlin
Død4. jan. 2016[3][1]Rediger på Wikidata (69 år)
Cottbus
BeskjeftigelseTV-programleder, underholdningsartist, sanger, sveiser, skuespiller, sakprosaforfatter, filmskuespiller, fjernsynsskuespiller Rediger på Wikidata
NasjonalitetTyskland
Øst-Tyskland
Medlem avMichael Fritzen
Alfons Wonneberg
Diana Show Quartett (19631965)

Achim Mentzel (født 15. juli 1946 i Berlin, død 4. januar 2016 i Cottbus i Brandenburg) var en tysk underholdningsartist, skuespiller, musiker og programleder. Han utgav 23 singeler og syv albumer mellom 1978 og 2010.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Achim Mentzel var sønn av en tysk kvinne som stammet fra Saarland og en fransk okkupasjonssoldat.[4] Han vokste opp i Øst-Berlin-distriktet Prenzlauer Berg og tok etter skolegangen lære som polstrer og romdekoratør.[5] I ungdommen spilte han fotball i Vorwärts Berlin.[6][7]

Karriere[rediger | rediger kilde]

På 1960- og begynnelsen av 70-tallet var han medlem i forskjellige beatgrupper. Det begynte ikke så lovende: I 1965 fikk bandet hans forbud til å opptre i hele Øst-Tyskland. Mentzel ble innkalt til militærtjeneste i Nationale Volksarmee. Der ble han etter kort tid opptatt i et militærband.

Etter militærtjenesten arbeidet han igjen som polstrer. Det skulle ta en tid før hans opptredenforbud ble opphevet. Han ble de med i Alfons-Wonnebergs orkester.

Under et besøk i Vest-Berlin sommeren 1973, der Alfons-Wonneberg-orkesteret hadde en opptreden, hoppet han av til vesten. Han slo seg ned i Saarland, der han hadde slekt, og tjente til livets opphold som sveiser om dagen, og spilte i kneiper om kveldene. På grunn av hjemlengsel valgte han å reise tilbake til DDR igjen. Der ble han dømt til ti måneders fengsel for republikflucht.

Etter sonet straff opptrådte han sammen med Nina Hagen i Fritzens Dampferband. I 1980-årene var han underholder i østtysk tv, og i 1989 fikk han sitt eget program for slagermusikk - Achims Hitparade - som han forble programleder for i lang tid. Etterhvert ble programmet sendt i Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) og med gjestespill av mange kjente tyske artister og grupper som Fernando Express, Roland Kaiser og Trio Alpin.

Han var også filmskuespiller, men det holdt med mindre roller - i spillefilmene Die Legende von Paul und Paula, Feuer unter Deck, Helden wie wir, Der Wixxer og Neues vom Wixxer.

Achim Mentzel var en høyt skattet underholdningsartist med en varm og spøkefull feamtoning. Foruten å være programleder gav han også ut en rekke plater. Han fikk åtte barn med fem kvinner. Han var gift fire ganger. De siste leveårene bodde han i Cottbus, i bydelen Gallinchen.

Et utvalg av Achim Mentzels plater og hits[rediger | rediger kilde]

  • Gott sei dank ist sie schlank (1979)
  • Hier fliegt heut die Kuh (1993)
  • Mensch hab ich ein Schwein (1997)
  • Sauer macht lustig
  • Wir sind alle keine Engel
  • Solang bei uns 'ne Knospe sprießt

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]