Abimael Guzmán

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Abimael Guzmán
Abimael Guzmán.jpg
Født3. desember 1934 (83 år)
Arequipa
Ektefelle Elena Iparraguirre
Utdannet ved Universitetet i Paris, Sorbonne
Beskjeftigelse Filosof, universitetslærer
Parti Den lysende sti
Nasjonalitet Peru

Abimael Guzmán (også kjent under sitt nom de guerre Presidente Gonzalo; født 3. desember 1934 i Mollendo) var leder for den maoistiske terrororganisasjonen Den lysende sti (Sendero Luminoso) i Peru.

Guzmán studerte filosofi og jus i Arequipa, og ble i 1962 professor i filosofi ved universitetet i Ayacucho. På 1970-tallet ble han påvirket av José Carlos Mariátegui marxistiske teori og av Pol Pots kommunistisk-primitivistiske ideer, og grunnla terrororganisasjonen Lysende sti, som hadde som mål å innføre et kommunistisk regime etter forbilde av Røde Khmers Kambodsja i Peru. Organisasjonen hadde i andre halvdel av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet kontroll over større deler av Peru. Først i Alberto Fujimoris presidentperiode lyktes det regjeringen å slå Lysende sti kraftig tilbake.

12. september 1992 ble Guzmán pågrepet i Lima og dømt til livsvarig fengsel for terrorisme. Lysende stis aktiviteter kostet anslagsvis 70 000 mennesker livet.[1] Guzmán soner fengselsstraffen i Callao. I 2004 innledet han en sultestreik for å protestere mot soningsforholdene i peruanske fengsler.

I 2003 fikk Guzmán tatt opp saken sin for ny behandling, og i 2006 ble han igjen dømt til livsvarig fengsel for terrorisme. Også hans livsledsager og nestleder for den maoistiske terrororganisasjonen, Elena Iparraguirre, ble idømt livsvarig fengsel. Guzmán ble i tillegg dømt til å betale erstatning til de pårørende til ofrene for Lysende stis massakre i Lucanamarca i 1983, der Lysende sti myrdet 69 bønder, derav 20 barn, med macheter.

Referanser[rediger | rediger kilde]