Abimael Guzmán

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Abimael Guzmán
Abimael Guzmán.jpg
Født3. desember 1934 (84 år)
Arequipa
Ektefelle Augusta La Torre, Elena Iparraguirre
Utdannet ved Q42797970
Beskjeftigelse Filosof, Catedrático, skribent, Politico
Parti Den lysende sti, Peruvian Communist Party
Nasjonalitet Peru

Abimael Guzmán (også kjent under sitt nom de guerre Presidente Gonzalo; født 3. desember 1934 i Mollendo) var leder for den maoistiske terrororganisasjonen Den lysende sti (Sendero Luminoso) i Peru.

Guzmán studerte filosofi og jus i Arequipa, og ble i 1962 professor i filosofi ved universitetet i Ayacucho. På 1970-tallet ble han påvirket av José Carlos Mariátegui marxistiske teori og av Pol Pots kommunistisk-primitivistiske ideer, og grunnla terrororganisasjonen Lysende sti, som hadde som mål å innføre et kommunistisk regime etter forbilde av Røde Khmers Kambodsja i Peru. Organisasjonen hadde i andre halvdel av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet kontroll over større deler av Peru. Først i Alberto Fujimoris presidentperiode lyktes det regjeringen å slå Lysende sti kraftig tilbake.

12. september 1992 ble Guzmán pågrepet i Lima og dømt til livsvarig fengsel for terrorisme. Lysende stis aktiviteter kostet anslagsvis 70 000 mennesker livet.[1] Guzmán soner fengselsstraffen i Callao. I 2004 innledet han en sultestreik for å protestere mot soningsforholdene i peruanske fengsler.

I 2003 fikk Guzmán tatt opp saken sin for ny behandling, og i 2006 ble han igjen dømt til livsvarig fengsel for terrorisme. Også hans livsledsager og nestleder for den maoistiske terrororganisasjonen, Elena Iparraguirre, ble idømt livsvarig fengsel. Guzmán ble i tillegg dømt til å betale erstatning til de pårørende til ofrene for Lysende stis massakre i Lucanamarca i 1983, der Lysende sti myrdet 69 bønder, derav 20 barn, med macheter.

Referanser[rediger | rediger kilde]