Abelia (forening)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Abelia
Org.formForening
Org.nummer983 489 060
Etablert19. juni 2001
HovedkontorMajorstuen, Oslo
BransjeInteresseorganisasjon
Adm. dir.Håkon Haugli
NettsideAbelia.no

Abelia er NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter og ble grunnlagt i 2001. Foreningen ble etablert i NHO-familien med utgangspunkt i Kunnskapsbedriftenes landsforening og IT-næringens forening (ITF). Den har gått fra å ha 250-300 medlemsbedrifter i 2001, til mer enn 2100 i 2017. Foreningen ledes av Håkon Haugli. Han overtok etter Paul Chaffey som var foreningens administrerende direktør fra etableringen i 2001. Grete Aspelund som er adm. dir. i Sweco Norge er styreleder siden 2017.

Abelia har tatt initiativ til organisasjonen Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA) som tilsvarer UHR for frittstående forskningsinstitutter. Abelia har også egne bransjeforeninger for innovasjonsselskaper (FIN), fagskoler] (FFF), friskoler (FRI), mote] og kommunikasjonsbransjen]. Tidligere har Abelia vært initiativtaker for bransjevise fellesarenaer for innovasjon innen mobiltjenester, offentlige tjenester, og miljø- og klimasystemer (Smart grønn vekst). I 2009 publiserte[trenger referanse] Abelia en evaluering av Innovasjon Norge som konkluderte med at "virkemidlene øker jo lengre man beveger seg vekk fra råvarer over til industriproduksjon og til tjenesteyting" og at 70% av midlene ble kanalisert til primær- og sekundærnæringer

Abelia er en interesse- og arbeidsgiverorganisasjon med en rolle innen tarifforhandlinger. Organisasjonen har et sekretariat på om lag 30 medarbeidere, herunder syv advokater og juridiske rådgivere som bistår medlemsbedriftene i arbeidsrettslige spørsmål. Videre arbeider Abelia med næringspolitiske spørsmål innen utdanning, forskning, innovasjon, IKT og verdiskapning med mer. Abelia tilbyr en rekke aktuelle seminarer og konferanser innen ulike temaer for sine medlemmer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]