Hopp til innhold

Abdul Latif Rashid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Abdul Latif Rashid
Født10. aug. 1944Rediger på Wikidata (79 år)
Suleimania (Kongeriket Irak)
BeskjeftigelsePolitiker, sivilingeniør Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedUniversity of Liverpool
University of Manchester
EktefelleShanaz Ibrahim Ahmad
PartiKurdistans patriotiske union
NasjonalitetIrak
Signatur
Abdul Latif Rashids signatur

Abdul Latif Rashid (født 10. august 1944[1]) er en irakisk kurdisk politiker som har vært Iraks president siden 17. oktober 2022.[2] Han var tidligere, fra 2006, minister for vannforsyning i regjeringen til Nouri al-Maliki. Før det hadde han samme ministerpost i Iraks overgangsregjering og interimsregjering fra 2003 til 2006. Før han ble statsråd var han talsmann for Kurdistans patriotiske union (PUK) i Storbritannia.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Rashid ble født i 1944 i Suleimania i Kurdistan-regionen i Irak i en velstående kurdistansk familie. Han utdannet seg i Storbritannia og ble sivilingeniør ved University of Liverpool og tok mastergrad og doktorgrad ved University of Manchester[1] Etter endt utdanning vendte han tilbake til Irak og ble aktivt med i PUK under Jalal Talabanis ledelse.

Rashid har fremmet flere utbyggingsprosjekter innen landbruket. Han jobbet også tidligere for FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) i Jemen og Saudi-Arabia og har vært visepresident og medlem av eksekutivkomiteen i Iraks nasjonale kongress (INC)[3] og talsmann for kurderne i PUK.

I tillegg til sine tekniske kvalifikasjoner har Rashid vært en aktiv og markert politiker i opposisjonen mot Saddam Hussein og han har representert kurderne og opposisjonen i internasjonal sammenheng.

Iraks president[rediger | rediger kilde]

Etter flere utsettelser[4] ble presidentvalget gjennomført 13. oktober 2022. Rashid stilte da som kandidat mot den sittende presidenten Barham Salih. Rashid fikk 61.33% av stemmene i første valgomgang og 62,07% i andre.[5][6] Begge kandidatene representerte kurdernes parti PUK. Presidentperioden er fire år.

Familie[rediger | rediger kilde]

Han er gift med Shanaz Ibrahim Ahmed som også er politiker og som er søster til Hero Ibrahim Ahmed, enke etter Iraks tidligere president Jalal Talabani.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b http://latifrashid.iq/cv/. 
  2. ^ «Iraqi parliament elects Abdul Latif Rashid as new president». Al Jazeera. 13. oktober 2022. 
  3. ^ Politisk sentrumsparti i Irak, stiftet i 1992, primært et opposisjonsparti mot Saddam Husseins styre.
  4. ^ Valgdagen var først satt til 7. februar 2022, men på grunn av boikott fra et flertall i parlamentet ble det utsatt flere ganger.
  5. ^ For å vinne i første valgomgang må en kandidat få 2/3 av stemmene. I andre valgomgang er det nok med alminnelig flertall.
  6. ^ «Iraqi parliament elects Abdul Latif Rashid as new president». www.aljazeera.com. 14. oktober 2022.