Abd al Malik (rapper)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Abd al Malik
Abd Al Malik mg 5576.jpg
Født14. mars 1974 (44 år)
Paris
Søsken Stéphane Fayette-Mikano
Beskjeftigelse Rapper, sanger, singer-songwriter, filmregissør, skribent
NasjonalitetFrankrike, Republikken Kongo
Språkfransk
Livssynislam
Utmerkelser Ridder av Ordre des Arts et des Lettres, Prix Raoul-Breton
Sjangerrapping
Aktive år
PlateselskapAtmosphériques
Nettstedhttp://www.abdalmalik.fr/

Abd al Malik er en fransk rapper, «slammer» og komponist, født 14. mars 1975 i Paris, men vokste opp i Kongo og Strasbourg. Tidligere medlem av N.A.P. (New African Poets) og har utgitt to soloalbum, samt en selvbiografisk bok om sin oppvekst i Strasbourg. I 1999 konverterte han til islam, og skulle senere finne sin spirituelle plass i sufismen. I dag er han gift med sangerinnen Wallen og har en sønn, Muhammed Hamza.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Abd al Malik, opprinnelig het han Régis Fayette-Mikano, ble født i Paris og er sønn av en statsfunksjonær. Familien bodde mellom 1977 og 1981 i Brazzaville, hovedstaden i Kongo. De flyttet siden til Strasbourg. Etter foreldrenes skilsmisse bodde han sammen med sin mor som alene oppdro de syv barna. Abd al Malik beskriver selv, i sin bok Qu'Allah benisse la France, sitt "dobbeltliv", som skoleflink og pliktoppfyllende sønn på den ene siden , mens på den andre siden er var han lommetyv og senere doplanger. Selv så han ikke noen moralsk motsetning mellom de to livene han levde, men etter hvert oppgav han den kriminelle virksomheten og konverterte til islam. Han var aktiv som «predikant» for den spesielle form for islam man finner i de franske forstedene. Det nye dobbeltlivet var nå delt mellom hans forsøk på leve som en god muslim og hans spirende musikerkarriere. Han ble bedt om å oppgi musikken for å bli en bedre muslim, men i stedet oppgav han denne formen for islam og skulle senere finne veien inn i sufismen. Abd al Malik er nå talsmann for en islam som legger vekt på univerisalisme, antirasisme og mangfold, fremfor ekstremisme og fundamentalisme. I 1999 ble han offisielt disippel av den marokkanske spirituelle lederen Sidi Hamza al Qâdiri Boutchichi.


Musiker[rediger | rediger kilde]

Abd al Malik, tidligere leder for gruppen NAP(New African Poets), utgav sitt første soloalbum i 2004, Le face à face des cœurs. Hans siste album, Gibraltar, utkom i 2006. Hans musikk er vanskelig å plassere i en bestemt sjanger; selv om det først og fremst kan betegnes som rap drar han veksler på f.eks. slamming og jazz, samt arabisk og afrikansk musikk. Han benevner blant annet Jacques Brel, Miles Davis, Jean-Paul Sartre, Albert Camus, Malcolm X som sine inspirasjonskilder.

Abd al Malik er også med på det nye albumet til Beni Snassen, Spleen et idéal, som kom ut 21. januar 2008. Beni Snassen består av Mattéo Falkone, Hamcho, Bil'in, N.A.P., Wallen og Badr-Fabien Coste.

Forfatter[rediger | rediger kilde]

I 2004 utgav han boken Qu'Allah benisse la France, en selvbiografisk bok om sin oppvekst og møte med Islam, og senere sufismen. Han fremstår i boken som en talsmann for sufismen og Islam sine universialistiske, antisrasistiske og tolerante sider, og en motstander av all form for ekstremisme og militante retninger innenfor Islam.

Diskografi[rediger | rediger kilde]