A Quiet Place

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
A Quiet Place
A Quiet Place.png
Generell informasjon
GenreSkrekkfilm,[1] thriller,[1] science fiction-film
NasjonalitetUSA
Premiere2018
Lengde90 min.
Språk Engelsk, amerikansk tegnspråkRediger på Wikidata
Bak kamera
Regissør(er)John Krasinski
ManusBryan Woods, Scott Beck, John Krasinski[2]
Produsent(er)Michael Bay
MusikkMarco Beltrami
SjeffotografCharlotte Bruus Christensen
KlippChristopher Tellefsen
Foran kamera
MedvirkendeEmily Blunt, John Krasinski, Noah Jupe, Leon Russom[2]
Annen informasjon
Farve/s.hvFarge
FilmselskapPlatinum Dunes
DistributørParamount Pictures, UIP-Dunafilm
Budsjett17 000 000 dollar[3]
Totalomsetning340 939 361 dollar[4]
Premiere(r)6. april 2018 (USA), 12. april 2018 (Tyskland), 20. juni 2018 (Frankrike),[1] 5. april 2018 (Ungarn)[5]
Oppfølger'
Eksterne lenker

A Quiet Place er en amerikansk science fiction-skrekkfilm fra 2018, med John Krasinski i hovedrollen. Manus ble skrevet av Bryan Woods, Scott Beck og John Krasinski, og handler om en far og en mor som sliter med å overleve og oppdra barna deres i et post-apokalyptisk samfunn bebodd av utenomjordiske skapninger. En oppfølger, A Quiet Place Part II, skal etter planen slippes i løpet av 2020, med John Krasinski som regissør.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

I 2020 har de fleste av menneskene og dyrene blitt fullstendig utslettet av utenomjordiske skapninger. Skapningene, som angriper alt som lager støy, har overfølsom hørsel og ugjennomtrengelig, pansret hud. Familien Abbott består av kone Evelyn, ektemannen Lee, deres døve datter Regan, og sønnene Marcus og Beau. De henter forsyninger i en øde by, og kommuniserer vel hjelp av tegnspråk. Fire år gamle Beau finner et batteri-drevet leketøy han liker, men Lee tar det fra ham på grunn av alt bråket fra leken. Men Regan gir leketøyet tilbake til Beau, som også gir ham batteriene som faren hans fjernet fra leken. Beau aktiverer leketøyet idet familien krysser en bro på vei hjem. Disse lydene avslører familiens beliggenhet til en utenomjordisk skapning i nærheten, som dreper Beau før Lee kan redde sønnen sin.

Over ett år senere sliter Regan fremdeles med skyldfølelse etter brorens død. Evelyn går inn i de siste stadiene av svangerskapet, og Lee forsøker uten resultat å få radio-kontakt med resten av verden. Lee forsøker å oppgradere Regan`s øre-implantat med en liten forsterker for å gjenopprette hørselen hennes, men forsterkeren er ineffektiv. Senere tar Lee med seg Marcus til en elv i nærheten, med et stort fossefall, for å lære sønnen å fiske. Samtidig som Regan besøker Beau's gravsted. Lee forklarer Marcus at de er trygge for de utenomjordiske skapningene i nærvær av høyere lyder, ettersom lydene maskerer over stemmene deres og ikke tiltrekker seg noen skapninger. Marcus forteller at Regan føler seg skyldig for Beau's død, og at faren deres burde fortelle henne at han fremdeles er glad i henne.

Alene hjemme går Evelyn ned i en kjeller. Hun tråkker på en spiker med høyre fot. I smerter slipper Evelyn en glass-ramme, og alt bråket varsler en utenomjordisk skapning i nærheten. Evelyn vipper en lysbryter som skifter lysene utenfor huset til rødt, som et faresignal til resten av familien om problemene hennes. Lee ankommer gården og ser lysene. Han ber Marcus om å tenne på fyrverkeri som en avledningsmanøver. Lee finner Evelyn som gjemmer seg på badet med deres nyfødte sønn. Han tar med Evelyn til deres improviserte lydisolerte kjeller, før Lee går for å finne resten av familien deres. Han lover Evelyn at han skal beskytte dem. Evelyn sovner en liten stund. Men hun våkner kort tid senere og oppdager at kjelleren er oversømmet av vann på grunn av et ødelagt rør, og at en skapning har funnet veien inn i kjelleren deres.

Regan skynder seg tilbake til gården, og tar tilflukt på toppen av en kornsilo sammen med Marcus. De tenner ett lite bål slik at foreldrene deres kan se hvor de befinner seg. Imidlertid dør brannen ut, før de kan tiltrekke seg farens oppmerksomhet. Marcus faller ned i siloen. Lydene distraherer skapningen som tidligere fulgte etter Evelyn, og den går etter mot Marcus og Regan i stedet. Regan hopper inn etter Marcus, og hun synker ned i kornet og kveles nesten. Men Marcus klarer å redde henne. Regan sitt øre-implantat reagerer på nærhet til skapningen, ved å avgi en høyfrekvent lyd som jager skapningen vekk. Barna kommer seg ut av siloen, og de gjenforenes med faren sin. Skapningen vender tilbake, og skader Lee. Men Marcus og Regan gjemmer seg i en bil.

Etter å ha sett faren bli skadd, roper Marcus og tiltrekker skapningens oppmerksomhet. Lee bruker tegnspråk til Regan og sier at han er veldig glad i henne og alltid har vært det. Rett etterpå angriper skapningen, og dreper Lee. Regan og Marcus triller bilen de sitter i ned en bakke for å komme seg unna, og de gjenforenes med Evelyn og den nye babyen. De trekker seg tilbake til husets kjeller. Når skapningen kommer tilbake, slår Regan på implantatet sitt - noe som forstyrrer skapningen. De plasserer implantatet ved en mikrofon i nærheten, og dette forsterker lyden. Skapningen er desorientert og viser plutselig huden rett under det pansrede hodet, slik at Evelyn kan skyte med en hagle. Familien legger deretter merke til to andre skapninger som blir trukket mot alt bråket fra våpenet. Med deres nye kunnskap om skapningenes svakhet, finner familie-medlemmene våpen og forbereder seg på å slå tilbake mot alle skapningene.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

  • John Krasinski som Lee Abbott. Ektemann til Evelyn, og far til Regan, Marcus, Beau og en baby.
  • Emily Blunt som Evelyn Abbott. Kone til Lee, og mor til deres fire barn.
  • Millicent Simmonds som Regan Abbott. Deres døve datter.
  • Noah Jupe som Marcus Abbott.
  • Cade Woodward som Beau Abbott. Den yngste sønnen til Lee og Evelyn som ble drept av en utenomjordisk skapning.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]