A Dog’s Purpose (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
A Dog's Purpose
Generell informasjon
GenreDramakomedie, fantasyfilm, romanfilmatisering
Utgivelsesår2017
NasjonalitetUSA
Lengde100 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiLasse Hallström[1] Rediger dette på Wikidata
ManusAudrey Wells Rediger dette på Wikidata
Basert på
A Dog's Purpose Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Gavin Polone
MusikkRachel Portman Rediger dette på Wikidata
FotoTerry Stacey Rediger dette på Wikidata
KlippRobert Leighton Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeBritt Robertson, KJ Apa, Josh Gad, Dennis Quaid, Peggy Lipton, Juliet Rylance, John Ortiz, Logan Miller, Luke Kirby, Caroline Cave, Gabrielle Rose, Michael Bofshever,[2] Kirby Howell-Baptiste[2] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapAmblin Entertainment Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Universal Pictures
Hulu
Budsjett22 000 000 USD[3] Rediger dette på Wikidata
Totalomsetning192 345 040 USD[3] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)26. januar 2017 (Ungarn)[4]
23. februar 2017 (Tyskland)[5]
OppfølgerA Dog's Journey Rediger dette på Wikidata
Eksterne lenker

A Dog's Purpose var en amerikansk eventyrfilm fra 2017 regissert av Lasse Hallström. Filmen ble sluppet av Universal Pictures, og hadde premiere i USA den 17. januar 2017. En oppfølger, med tittelen A Dog's Journey, hadde premiere i mai 2019.

Handling[rediger | rediger kilde]

På 1950-tallet lurer en løshund på hva som egentlig er hensikten med livet. Ett par uer senere blir denne valpen fanget av hundefangere, tatt med til en kennel og avlivet. Men hunden blir gjenfødt som en golden retriever i 1961. Når han forlater buret sitt ved en valpefabrikk, blir han oppdaget av to søppel-tømmere som planlegger å selge hunden. Innesperret i lastebilen deres holder hunden nesten på å dø av heteslag, men blir reddet av en godhjertet mor og hennes åtte år gamle sønn - som heter Ethan Montgomery. De redder hunden fra lastebilen og bringer den hjem, og gir den navnet Bailey. I 1969 møter Ethan en jente som heter Hannah, og de blir kjærester. De tilbringer sommeren sammen, og planlegger å begynne ved samme høyskole. Men Ethans far er en alkoholiker, og en natt blir han voldelig mot Ethan og moren hans. Ethan sparker ham ut av hjemmet deres. I 1971 på en fotball-kamp blir Ethan tilbudt et fullt stipend til Michigan State University, så lenge han spiller fotball for dem.

Men den kvelden kaster hans hevngjerrige klassekamerat Todd et fyrverkeri inn i hjemmet til Ethan. Dette forårsaker en husbrann. Bailey klarer å varsle Ethan, som redder moren sin og Bailey ut gjennom et vindu fra andre etasje. Den Ethan må hoppe og knekker beinet. Dette gjør at han ikke kan spille fotball lenger, og han kvalifiserer derfor ikke til stipendet lenger. Deretter begynner Ethan på en landbruksskole, hvor han skal lære å overta gården etter besteforeldrene sine. Deprimert avslutter Ethan forholdet med Hannah før han reiser sin vei for å begynne på skolen. Men Bailey blir værende hos Ethans besteforeldre. Den gamle Bailey dør, og blir gjenfødt som en Schäferhund, som skal læres opp til å bli en politihund ved navn Ellie mot slutten av 1970-tallet og begynnelsen av 1980-tallet.

Men hunden beholder minnene fra tidligere liv. Ellie får jobbe sammen med politi-betjent Carlos Ruiz fra Chicago Police Department. De danner et nært bånd, som slutter etter at Ellie reddet en jente - som hadde blitt kidnappet av morens tidligere kjæreste, fra å drukne. Men Ellie blir skutt av kidnapperen, samtidig som hunden forsøker å beskytte Carlos. På 1980-tallet blir hunden gjenfødt som en welsh corgi pembroke, og blir adoptert av studenten Maya, som kaller hunden Tino. De møter Al, en klassekamerat, etter at Tino blir interessert i Als hund - som heter Roxy. De gifter seg og får tre barn. Bailey blir igjen gjenfødt i 2014. Først adoptert av en kvinne som heter Wendi, og den får navnet Waffles. Dessverre forsømmer Wendis ektemann hunden, nekter å la hunden bo innendørs, og etter flere år velger de å kvitte seg med hunden.

Waffles leter deretter etter et nytt liv, og finner gradvis veien tilbake til der han mange år tidligere tilbrakte sommeren som Bailey. Han gjenforenes med sin gamle eier Ethan Montgomery, nå i 60-årene - som nå bor ensom på besteforeldrenes gamle gård. Men Ethan kjenner ikke igjen den gamle hunden sin, men gir hunden navnet Buddy og lar hunden bo hos ham. Ethan møter Hannah, som nå er enke, og de gifter seg snart. Buddy viser Ethan at han er hans tidligere hund, ved å utføre triks og reagere på fraser som bare var kjent for de to for mange år siden.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

  • Josh Gad som Bailey / Ellie / Tino / Buddy. Filmens protagonist.
  • Dennis Quaid som Ethan Montgomery. En gammel mann som driver en gård
  • KJ Apa som en yngre Ethan Montgomery. En populær fotballspiller, som senere driver gård
  • Bryce Gheisar som en 8 år gammel Ethan Montgomery, en ung gutt.
  • Peggy Lipton som Hannah. En gammel enke med to barn.
  • Britt Robertson som Hannah, som tenåring. Kjæresten til Ethan.
  • John Ortiz som Carlos Ruiz. Ellies partner, som trener Ellie til å bli politihund
  • Logan Miller som Todd, en tidligere venn av Ethan.
  • Juliet Rylance som Elizabeth Montgomery. Moren til Ethan.
  • Luke Kirby som Jim Montgomery, faren til Ethan, en alkoholiker
  • Gabrielle Rose som Fran, Ethans bestemor
  • Michael Bofshever som Bill. Ethans bestefar, en bonde.
  • Kirby Howell-Baptiste som Maya Williams. En ung kvinne som adopterer Tino.
  • Pooch Hall som Al. Han gifter seg med Maya, og de får tre barn sammen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.imdb.com/title/tt1753383/; besøksdato: 27. april 2016.
  2. ^ a b (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  3. ^ a b http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=adogspurpose.htm.
  4. ^ nmhh.hu[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Internet Movie Database, verkets språk engelsk, www.imdb.com, besøkt 6. januar 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]