24. egyptiske dynasti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

24. egyptiske dynasti i oldtidens Egypt varte i tiden rundt 724-712 f.Kr. Dette dynastiet er en del av epoken som kalles for tredje mellomepoke. Faraoene i dette dynastiet styrte fra Sais i vestlige delen av Nildeltaet, men delte makten over Egypt med 22. og 23. dynasti.

Herskere[rediger | rediger kilde]

24. dynasti var en kortvarig gruppe av faraoer som hadde deres hovedstad i Sais nord i Egypt. De kjente herskerne for dette dynastiet var som følgende:

24. dynasti
Navn Datoer
Tefnakhte I 732 - 725 f.Kr.
Bakenranef (Bokchoris) 725 - 720 f.Kr.

Tefnakht I[rediger | rediger kilde]

Tefnakht I inngikk en allianse med kongene på Nildaltaet, og med deres støtte forsøkte han å erobre Øvre Egypt. Hans kriger tiltrakk seg oppmerksomheten til den nubiske kongen Piye som fikk nedtegnet hans erobring og underkastelse av «Tefnakhte av Sais» og hans likemenn i en velkjent inskripsjon. Tefnakht er alltid kalt for den «Store høvding i vest» i Piyes seiersstele og i to andre steler som er datert til regjeringsårene 36 og 38 av Shoshenq V. Det er uklart om han noen ganger tok en offisiell tittel. Imidlertid har forskeren Olivier Perdu[1] argumentert for at bestemt «Shepsesre Tefnakhte av Sais» ikke var Piyes berømte fiende. Perdu har publisert oppgiftene om oppdagelsen av en donasjonstele tilhørende Shepsesre. Perdus argumenter er dog ikke akseptert av flertallet egyptologer som mener at År 8 Shepsesre Tefnakht Athens stele var mest sannsynlig Tefnakht I. Den senere kong Tefnakht II, om han noen ganger har eksistert, ville ha vært en nær forgjenger av Neko I. Både Tefnakht II og Neko I styrte som lokale konger i Sait under den nubiske tiden til Taharqa.

Bakenranef[rediger | rediger kilde]

Tefnakht Is etterfølger, Bakenranef, tok helt sikkert tronen i Sais og tok det kongelige navnet Wahkare. Hans autoritet ble anerkjent i det meste av Deltaet, inkludert i Memfis, inntil hans styre kom til brå slutt da Shabaka, den andre kongen av 25. dynasti, angrep Sais, tok Bakenranef til fange og fikk ham brent levende.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Perdu, Olivier (2004): «La Chefferie de Sébennytos de Piankhy à Psammétique Ier» i: Revue d'Égyptology 55, s. 95-111.

Se også[rediger | rediger kilde]