31. egyptiske dynasti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

31. egyptiske dynasti i oldtidens Egypt er ofte kombinert med andre dynastier i tidsepoken som kalles for senepoken. De andre grupperingene er 26., 27., 28., 29. og 30. dynastier. Dette dynastiet var i praksis akamenide-dynastiet i det persiske rike i årene 343-332 f.Kr. Se artikkel Persiske Egypts historie.

Egypt ble gjenerobret i 343 f.Kr. av den persiske kongen Artaxerxes III (358–338 f.Kr.) og den siste innfødte egyptiske farao ble jagd til Nubia. Det persiske styret av Egypt varte i tolv år inntil Aleksander den store erobret landet i 331 f.Kr.

Herskere[rediger | rediger kilde]

31. dynasti
Navn Dato
Artaxerxes III 343 f.Kr. - 338 f.Kr.
Artaxerxes IV 338 f.Kr. - 336 f.Kr.
Dareios III 336 f.Kr. - 332 f.Kr.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det er ikke kjent hvem som fungerte som satrap (guvernør) av Egypt etter at Artaxerxes III gjenerobret Egypt, men under Dareios III (336–330 f.Kr.) var det en Sabakes, som kjempet og døde i slaget ved Issos, og ble etterfulgt av Mazakes. Andre egyptere kjempet også ved Issos, hvor Aleksander den store beseiret den persiske hæren. Adelsmannen Somtutefnekhet fra Herakleopolis Magna er beskrevet på Napolistelen hvordan han unnslapp slaget mot grekerne og makedonerne og hvordan Arsafes, guden til hans by, beskyttet ham og hjalp ham å komme seg hjem.

I 332 f.Kr. overlot Mazakes Egypt til Aleksander uten kamp. Akamenidedynastiet hadde blitt avsluttet og for en tid var Egypt en provins i Aleksanders verdensrike. Senere slo Ptolemaios I Soter, den første i det greske ptolemeerdynastiet, seg opp som konge og farao av Egypt, og gjenreiste en del av landets tidligere storhet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Primære kilder

Se også[rediger | rediger kilde]