2012 (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
2012
2012-film-logo.svg
Generell informasjon
SjangerKatastrofefilm, actionfilm, science-fiction, postapokalyptisk film, eventyrfilm
Utgivelsesår2009
Prod.landUSA
Lengde158 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense11 år (Norge)
Bak kamera
RegissørRoland Emmerich
ProdusentRoland Emmerich, Mark Gordon, Harald Kloser, Larry J. Franco, Ute Emmerich
ManusforfatterHarald Kloser, Roland Emmerich
MusikkHarald Kloser, Thomas Wander
SjeffotografDean Semler
Foran kamera
MedvirkendeJohn Cusack, Chiwetel Ejiofor, Amanda Peet, Thandie Newton, Oliver Platt, Danny Glover, Woody Harrelson, Zlatko Burić, Beatrice Rosen, Chin Han, Jimi Mistry, Johann Urb, Morgan Lily, Liam James, John Billingsley, Thomas McCarthy, Blu Mankuma, George Segal, Osric Chau
Annen informasjon
FilmformatCinemascope
Budsjett200 millioner USD
Prod.selskapCentropolis Entertainment, The Mark Gordon Company
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

2012 er en amerikansk katastrofefilm fra 2009 som bygger på 2012-fenomenet, forestillingen om at verdens undergang vil komme i 2012. Filmen ble regissert av Roland Emmerich og har blant andre John Cusack, Amanda Peet og Danny Glover i hovederollene.

På tross av et skremmende tema og uvanlig spektakulære spesialeffekter, er 2012 en underholdningsfilm der de voldsomme ødeleggelsene og ferden mot redningen blir skildret med fart og spenning, humor og trygge filmklisjeer.

Filmen hadde premiere fredag 13. november 2009. I Norge fikk den en aldersgrense på 11 år.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen i filmen begynner i 2009 når vitenskapsmenn oppdager at urgamle spådommer om jordens undergang, blant annet hentet fra mayaenes kalender, er sanne og at jordkloden vil bli ødelagt 21. desember 2012. Når datoen inntreffer, bryter det ut en rekke ekstreme naturkatastrofer som utsletter store deler av menneskeheten: jordskorpen sprekker opp og landområder flytter seg i voldsomme jordskjelv, vulkanutbrudd og tsunamier. Verdenslederne, de rikeste og enkelte utvalgte har imidlertid sikret seg plass i flere «arker», gigantiske overlevelseskip, som i all hemmelighet er blitt bygd i Tibet. Hovedpersonene, en skilsmissefamilie fra California, klarer på utrolig vis å unnslippe farene og til sist redde seg inn i en av arkene der menneskene er trygge til katastrofen er over.

Skuespillere og roller[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]