2012 (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
2012
2012
Generell informasjon
Sjanger Katastrofefilm, actionfilm, science-fiction, postapokalyptisk film, eventyrfilm
Nasjonalitet USA
Utgitt 2009
Lengde 158 min.
Språk Engelsk
Aldersgrense 11 år
Bak kamera
Regissør Roland Emmerich
Manus Harald Kloser, Roland Emmerich
Produsent Roland Emmerich, Mark Gordon, Harald Kloser, Larry J. Franco, Ute Emmerich
Musikk Harald Kloser, Thomas Wander
Sjeffotograf Dean Semler
Foran kamera
Medvirkende John Cusack, Chiwetel Ejiofor, Amanda Peet, Thandie Newton, Oliver Platt, Danny Glover, Woody Harrelson, Zlatko Burić, Beatrice Rosen, Chin Han, Jimi Mistry, Johann Urb, Morgan Lily, Liam James, John Billingsley, Thomas McCarthy, Blu Mankuma, George Segal, Osric Chau
Annen informasjon
Filmformat Cinemascope
Filmselskap Centropolis Entertainment, The Mark Gordon Company
Budsjett 200 millioner USD
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

2012 er en amerikansk katastrofefilm fra 2009 som bygger på 2012-fenomenet, forestillingen om at verdens undergang vil komme i år 2012. Filmen ble regissert av Roland Emmerich og har blant andre John Cusack, Amanda Peet og Danny Glover i hovederollene.

På tross av et skremmende tema og uvanlig spektakulære spesialeffekter, er 2012 en underholdningsfilm der de voldsomme ødeleggelsene og ferden mot redningen blir skildret med fart og spenning, humor og trygge filmklisjeer.

Filmen hadde premiere fredag 13. november 2009. I Norge fikk den en aldersgrense på 11 år.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen i filmen begynner i 2009 da vitenskapmenn oppdager at urgamle spådommer om jordens undergang, blant annet hentet fra mayaenes kalender, er sanne og at jordkloden vil bli ødelagt 21. desember 2012. Da datoen inntreffer, bryter det ut en rekke ekstreme naturkatastrofer som utsletter store deler av menneskeheten: jordskorpen sprekker opp og landområder flytter seg i voldsomme jordskjelv, vulkanutbrudd og tsunamier. Verdenslederne, de rikeste og enkelte utvalgte har imidlertid sikret seg plass i flere «arker», gigantiske overlevelseskip, som i all hemmelighet er blitt bygd i Tibet. Hovedpersonene, en skilsmissefamilie fra California, klarer på utrolig vis å unnslippe farene og til sist redde seg inn i en av arkene der menneskene er trygge til katastrofen er over.

Skuespillere og roller[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]