Ṣāliḥ Muslim Muḥammad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ṣāliḥ Muslim Muḥammad
Salih Muslim 2014 in Berlin.jpg
Fødtmars 1951
Ayn al-Arab
Utdannet ved Istanbul tekniske universitet
Beskjeftigelse Politiker, kjemiker
Parti PYD
Nasjonalitet Syria

Ṣāliḥ Muslim Muḥammad (arabisk: صالح مسلم محمد; tyrkisk: Salih Müslim Muhammed; født 1951 i ʿAyn al-ʿArab i guvernementet Aleppo i Syria) er lederen for Det demokratiske unionspartiet, som er en syrisk partner til det tyrkiske Kurdistans arbeiderparti, og den mektigste lederen for den kurdiske opposisjonen i borgerkrigen i Syria. Han er også visekoordinator for Den nasjonale koordinasjonskomiteen for demokratisk endring.

Muḥammad ble først innblandet i den kurdiske bevegelsen på 1970-tallet, da han studerte til å bli ingeniør ved Istanbul teknikkuniversitet, etter å ha blitt påvirket av Mustafa Barzanis pågående kamp mot den irakiske regjeringa, og at denne mislyktes førte til at ham ble mer aktiv selv. Etter å ha fullført sin utdannelse jobbet han som ingeniør i Saudi-Arabia før han på 1990-tallet vendte tilbake til Syria.

I 1998 ble han med i Kurdistans demokratiske parti i Syria, den syriske grenen av Kurdistans demokratiske parti. Siden forlot han partiet i 2003 etter å ha blitt desillusjonert av dets manglende evne til å fullføre sine mål, og han ble heller med i det nye demokratiske unionspartiet (PYD). Han ble med i dets utøvende råd, og i 2010 ble han valgt til dets overhodeI 2010 flyktet han til en PUK-leir i Irak etter at han og hans kone ble fengslet i Syria, men i mars 2011, etter at borgerkrigen i Syria hadde begynt, vendte han tilbake til Qamishli.

I et intervju med BBC News-journalisten Orla Guerin i august 2012 nektet Muḥammad for at han hadde 'operasjonelle forbindelser' med PKK. Han la ti at han hadde vært arrestert og løslatt årlig siden 2003 av regjeringa til Baššār al-ʾAsad.