PYD

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
PYD
Stiftet20. september 2003
LandSyria
HovedkontorKobani
StyrelederṢāliḥ Muslim Muḥammad (2010, 2022; 2017)
Medlem avKoma Civakên Kurdistan
IdeologiDemokratisk sosialisme, libertær kommunalisme, frihetlig sosialisme, økologisme, antinasjonalisme, økososialisme, sosialøkologi, venstrenasjonalisme, regionalisme, demokratisk konføderalisme
Flagg
Nettstedwww.pydrojava.com

PYD (Democratic Union Party) (kurdisk: Partiya Yekîtiya Demokrat; Arabisk: حزب الاتحاد الديمقراطي, Ḥizb Al-Ittiḥad Al-Dimuqraṭiy) er en pro-kurdisk organisasjon etablert av kurdiske sosialister i 2003 i Syria. Organisasjonen har et tett samarbeid[1] og bånd med PKK[2],som regnes som en terrororganisasjonen av blant annet USA, NATO[3] og EU[4].

Organisasjonens leder er Salih Muslim[5].

Borgerkrigen i Syria[rediger | rediger kilde]

PYD samarbeidet fram til nylig med regimet i Syria i den pågående borgerkrigen i Syria. Gruppen har etter hvert fått kontroll over nordlige deler av Syria i et trolig samarbeid med Assad-regimet[6]. Organisasjonen har blitt anklaget for å slå ned på kurdiske anti-Assad demonstrasjoner samt å stå bak angrepet på flere Assad-fientdlige kurdiske opprørere ifølge BBC og reuters[7] [8].

Siden juni 2012 har PYD begynt å samarbeide med andre opposisjonelle grupper i Syria[9][10]. Gruppen er også medlem av NCC (National Coordination Committee for the Forces of Democratic Change).

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]