ʿAlī Nāṣir Muḥammad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
ʿAlī Nāṣir Muḥammad
Ali Nasir Muhammad as Prime-Minister of PDRY in East Berlin, 1978.png
Født1939
Beskjeftigelse Politiker
Parti Jemens sosialistiske parti
Nasjonalitet Jemen, Sør-Jemen
Livssyn Sunniislam
Utmerkelser Ordenen folkenes vennskap
En sørjemenittisk delegasjon til DDR.

ʿAlī Nāṣir Muḥammad al-Ḥasanī (arabisk: علي ناصر محمد الحسني; født 1939) er en jemenittisk politiker som to ganger tjente som Den demokratiske folkerepublikken al-Yamans statsoverhode og i en lengre periode var folkerepublikkens statsminister. Han tjente som formann for presidentrådet fr 26. juni til 27. desember 1978. Senere, i 1980, abdiserte den sørjemenittiske statslederen Abd al-Fattah Isma'il og gikk i eksil, og ble etterfulgt av Muḥammad al-Ḥasanī, som tok et mindre intervensjonistisk standpunkt ovenfor både Nord-Jemen og Oman. Etter at Isma'il hadde vendt tilbake, begynte det 13. januar 1986 kamper i ʻAdan‎ mellom Muḥammads støttespillere og tilhengere av Isma'il. Kampene fortsatte i mer enn én måned, og resulterte i flere tusen døde og sårede. Muḥammads termin hadde vart fra 21. april 1980 til 24. januar 1986. Omtrent 60.000 mennesker, inkludert Muḥammad al-Ḥasanī, flyktet til Nord-al-Yaman. Muḥammad ble etterfulgt som statsleder av Haydar Abu Bakr al-ʿAttas.

Muḥammad var et medlem av den nasjonale frigjøringsfront (oppløst 1978) og av det jemenittiske sosialistpartiet (grunnlagt 1978). Under den jemenittiske borgerkrigen i 1994 presset han sine tilhengere til å kjempe side ved side med styrkene til Ṣan‘ā’-regjeringen mot den nylig gjenopprettede demokratiske republikken al-Yaman, siden han søkte hevn etter at han ble avsatt. Det sørjemenittiske opprøret i 1994 ble slått ned etter at styrkene i ʻAdan‎ og al-Mukalla hadde overgitt seg.

Den tidligere statslederen ble en opposisjonsleder under opprøret i Jemen i 2011 da han ble utnevnt til et av 17 medlemmer av et overgangsråd opprettet av anti-regjeringsfraksjoner for å styre al-Yaman i en tenkt overgangsperiode fra ʿAlī Abdullāh Ṣāliḥs autoritære regime til et flerpartidemokrati. Rådet har møtt motstand fra Forent møte-partiene, den viktigste opposisjonskoalisjonen, som også støtter en overgang til demokrati fra Ṣāliḥs regime.


Forgjenger:
 Salim Rubayyi Ali 
Coat of arms of South Yemen (1970-1990).svg
Formann for Den demokratiske folkerepublikken al-Yamans presidentråd

Etterfølger:
 Abd al-Fattah Isma'il
(Forman for folkets øverste råds presidium) 
Forgjenger:
 Abd al-Fattah Isma'il 
Coat of arms of South Yemen (1970-1990).svg
Forman for folkets øverste råds presidium

Etterfølger:
 Haydar Abu Bakr al-ʿAttas 
Forgjenger:
 Muhammad Ali Haytham 
Coat of arms of South Yemen (1970-1990).svg
Den demokratiske folkerepublikken al-Yamans statsminister

Etterfølger:
 Haydar Abu Bakr al-ʿAttas 
Forgjenger:
 Abd al-Fattah Isma'il 
Coat of arms of South Yemen (1970-1990).svg
Generalsekretær for det jemenittiske sosialistpartiets sentralkomité

Etterfølger:
 Ali Salim al-Bid