Świętosława av Polen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sigrid Storråde og Olav Tryggvason, illustrasjon av Erik Werenskiold til Snorres Heimskringla

Świętosława av Polen (Gunhild av Polen) (født ca. 967, død ca. 1014) var datter til Mieszko I av Polen og Dobrawa av Bøhmen. Świętosława ble gift med danske kongen Svein Tjugeskjegg en gang etter 994 og muligens også med den svenske kongen Erik Seiersæl, men det kan bero på en misforståelse fra den tyske kronikøren Adam av Bremen.

Navnet Świętosława er en rekonstruksjon som først og fremst er begrunnet på en inskripsjon i «Liber vitae of the New Minster and Hyde Abbey Winchester» om at en søster til sønnen Knut den store skal ha hett «Santslaue» – den fulle inskripsjonen lyder «Santslaue soror CNVTI regis nostri». Antagelig var denne datteren trolig døpt etter sin mor. Hun er ellers kjent under navnet Gunhild eller Gunhilda, en mulig norrøn forenkling av hennes opprinnelige navn.

I henhold til islandske sagaer og andre kilder var Svein Tjugeskjeggs hustru den vestgøtiske stormannsdatteren Sigrid Storråde. Kildekritiske forskere på 1900-tallet argumentert for at Sigrid Storråde var en oppdiktet og fiktiv person og at begge navnene Gunhild og Sigrid har vært norrøne forenklinger av det polske navnet Świętosława. I den senere tid har forskerne derimot hellet til begrunnelser at Sigrid Storråde var en faktisk historisk person, og at Svein Tjugeskjegg var gift to ganger, og at Adam av Bremen tok feil, og de islandske sagaene hadde rett. Sigrid Storråde var da gift med både Erik Seiersæl og Svein Tjugeskjegg, og Świętosława av Polen var kun gift med danskekongen.

Den polske prinsessens ekteskap med Svein Tjugeskjegg var ikke lykkelig og hun ble tvunget til å flytte tilbake til sitt hjemland hvor hun levde til hennes sønner tok makten i Danmark. Hun flyttet da altså ikke til Sverige og Olof Skötkonung var da ikke hennes sønn.

Ifølge Snorre Sturlason[1] hadde Gunhild to søstre, Geira og Astrid. Geira ble i 982 gift med Olav Tryggvason som senere ble norsk konge (995-1000). Geira døde ifølge kildene barnløs i 985. Prinsesse Astrid ble gift med jomsvikingenes høvding Sigvalde jarl.

Barn[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Snorre Sturlasson, Olav Tryggvasons saga, kap. 22

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Steffen Heiberg (2004). Danske dronninger i tusind år (dansk). København: Gyldendal. s. 17-18. ISBN 87-02029-46-4.