Diskusjon:Świętosława av Polen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Temaet er usikkert, med til dels motstridende opplysninger i det som brukes som kilder. Derfor kan det være sunt med diskusjonside. --T a ydersbond (diskusjon) 23. okt. 2017 kl. 13:28 (CEST)

Sigvalde jarls tjenestested[rediger kilde]

"Prinsesse Astrid ble gift med jomsvikingenes høvding Sigvalde jarl."

Hvor er dette belagt med kilder som er i direkte kontakt med Sigvalde eller jomsvikingene? Sigvalde markedsføres jo som deres leder før Møre-slaget mot Håkon/Eirik jarl. Ca 985. Men Øyrbyggja-saga kap. 29 forteller at skald og kriger Bjørn Asbrandsson var med Palnatoke i Jomsborg på denne tida.

«Men da Björn var kommet over havet, fór han sör til Danmark, og derfra sör til Jomsborg. Da var Palnatoke hövding for jomsvikingene. Björn slo seg i lag med dem og fikk tilnavnet kjempe. Han var i Jomsborg da Styrbjörn den sterke tok den. Björn fór også til Svitjod den gang jomsvikingene hjalp Styrbjörn. Han var også med i striden på Fyrisvollene da Styrbjörn falt. Sammen med de andre jomsvikingene kom han seg unna og inn i skogen. Mens Palnatoke levde, var Bjõrn hos han. Han var holdt for en uvanlig djerv mann og den fremste i allslags storverk.»

Så er han også jomsvikingenes leder ved Svold-slaget, iflg kongesagatradisjonen. Men Hallfred Vandrædaskalds saga forteller at han ikke lenge før hadde besøkt Sigvalde i "Øyr", trolig Helsingør, med et lovkvad. Det er vel lite sannsynlig at en ville kalle Jumne/Wolin for "Øyr".

Så ut fra kilder som har vært i direkte kontakt, ser det ut til at Sigvalde hadde en høy posisjon, men neppe blant jomsvikingene. --T a ydersbond (diskusjon) 23. okt. 2017 kl. 13:47 (CEST)