Čakavisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kart over områder hvor Čakavisk snakkes

Čakavisk (kroatisk:čakavica, čakavski) er en av tre hoveddialekter i Kroatia. De øvrige to er štokavisk og kajkavisk. Čakaviske dialekter brukes først og fremst i de nordøstlige Adriaterhavsområdene, i Istria, området rundt Kvarnerbukten, på flere av Adriaterhavsøyene og mer sporadisk i Dalmatia og sentrale deler av Kroatia.

Navnet på dialekten kommer fra spørreordet «hva» som er «ča» (eller «ca») på čakavisk.

Čakavisk hadde tidligere et betydelig større utbredningsområde under middelalderen. Da omfattede det hele kystlandet, Lika, Dalmatias innland og Zagora, helt til elven Kupa, ned til elven Una og strakk seg langt inn i Bosnia og Hercegovina. Etter den tyrkiske ekspansjonen i området fra 1400-tallet kom det til demografiske forandringer, noe som bidro til at čakavisk ble trengt til siden og erstattet av štokavisk.

Čakavisk er den eneste dialekten som er unik för kroatisk, da kajkavisk benyttes i Slovenia og štokavisk anvendes i Serbia, Bosnia-Hercegovina og Montenegro.

Burgenlandkroatisk som tales av kroatene i Burgenland (Østerrike) og molisekroatisk som tales av kroatene i Molise (Italia) er basert på den čakaviske dialekten med ikavisk uttale. Čakavisk har også sterkt farget den lokale variant av venetiansk som tales i Rijeka og langs Kvarnerbukten og som kalles fiumansk.

Sangeren Alen Vitasović synger på čakavisk.