Ørkenens hvite sol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ørkenens hvite sol
orig. Белое солнце пустыни
Generell informasjon
Utgivelsesår1970
Prod.landSovjetisk
Lengde85 min.
SpråkRussisk
Bak kamera
RegiVladimir Motyl
Prod.selskapMosfilm
Eksterne lenker

Ørkenens hvite sol[1] (originaltittel:Белое солнце пустыни) er en sovjetrussisk western-musikal-komedie fra 1970 regissert av Vladimir Jakovlevitsj Motyl.

Filmen indeholder en blanding af action, komedie, musikk og drama og er betegnet som en "eastern" (i motsetning til en western).[2] Filmen ble en stor kommersiell suksess og filmens temasang "Vasje blagorodie, gosposha udatja" ble et stort hit. Filmen vises for russiske kosmonauter som en tradition før de sendes ut i rommet.[3]

Handling[rediger | rediger kilde]

På østbredden av det Kaspiske hav (nåtidens Turkmenistan) har røde armé-soldat Fyodor Sukhov kjempet under den russiske borgerkrigen i flere år. Sukhov finner en lokal innbygger, Sayid, som kommer Sukhov til unnsetning i flere vanskelige situasjoner i løpet av hele filmen. De inngår et vennskap, men havner i kamp mellom kavaleri fra den Røde Hær og Basmachi-gerilja soldater. Kavaleri-enhetens sjef, Rakhimov, overlater ansvaret til Sukhov og en annen soldat, Petrukha. Samtidig som Rakhimov forfølger den flyktende Basmachi-lederen Abdullah.

Soldatene kommer snart over Abdullahs koner i hans harem. Senere blir konene konfrontert av Abdullah, som forbereder seg på å straffe dem for deres "vanære" ettersom de ikke drepte seg selv da Abdullah forlot dem. Sukhov klarer å ta Abdullah som gissel, men Amdullah overbeviser Gyulchatai, sin yngste kone, om å frigjøre ham. Deretter dreper han både Gyulchatai og Petrukha. Men Sukhov kommer snart tilbake for å gå etter både Abdullah og resten av gjengen hans.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 6. januar 2016. 
  2. ^ Peter Rollberg (2009). Historical Dictionary of Russian and Soviet Cinema. US: Rowman & Littlefield. s. 745-746. ISBN 978-0-8108-6072-8. 
  3. ^ Heath, Roderick (4. april 2015). «White Sun of the Desert (Beloe Solntse Pustyni, 1970)». Ferdy on Films. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]