Årsavgift for motorvogn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Årsavgift for motorvogn var en særavgift til statskassen.

Årsavgiften ble pålaggt ulike typer kjøretøy med tillatt totalvekt under 7 500 kg. Avgiften er delt inn i fire avgiftsgrupper med ulike satser, avhengig av type kjøretøy. Inndelingen er som følger (satser i parentes):

Forløperen til dagens årsavgift ble innført i 1917 og var opprinnelig ment som et midlertidig tiltak for å skattlegge luksus. Årsavgiften er i dag først og fremst en fiskal avgift, det vil si en avgift som har som eneste formål å gi staten inntekter. Fra 2008 fikk årsavgiften også en miljøpolitisk begrunnelse ved at dieselbiler uten fabrikkmontert partikkelfilter fikk høyere årsavgift enn andre kjøretøy i avgiftgruppe 1. Differensieringen ble i første rekke innført for å redusere utslipp av partikler.

Statens inntekter fra årsavgiften utgjorde om lag 8,7 mrd. kroner i 2010.

For kjøretøy over 7500 kg gjelder vektårsavgift.

Fra 1. januar 2018 ble årsavgiften erstattet med trafikkforsikringsavgift[1] som kreves inn av forsikringsselskapene. Den nye Trafikkforsikringsavgiften følger ansvarsdekning på trafikkforsikringen og beregnes per døgn et kjøretøy er ansvarspliktig etter Bilansvarslova. Dette i motsetning til årsavgiften som ble beregnet per år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NRK. «Snart slutt for årsavgift på bil». NRK. Besøkt 29. november 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]