Åkerengfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Åkerengfly
Åkerengfly
Vitenskapelig(e)
navn
:
Apamea sordens
(Hufnagel, 1766)
Norsk(e) navn: Åkerengfly
Hører til: Hadeninae, nattfly,
sommerfugler
Habitat: Dyrket mark, hager , enger
Utbredelse: Palearktis og Nord-Amerika

Åkerengfly (Apamea sordens) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er funnet nord til Sogn og Fjordane i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 30 – 40 mm), kraftig, grått nattfly. Den kan kjennes på sin ganske blekt grå farge, forvingene med forholdsvis tydelige tegninger. Kroppen og forvingen er lysgrå. Forvingens midt er ofte rødbrunt bestøvet, og vingen har de tegningene man gjerne finner i nattflyvinger, bortsett fra at de mangler en mørk strek litt bakenfor midten (tappmerke). Nyre- og ringmerkene er tydelige, nyremerket er delvis kantet med hvitt på yttersiden. ved roten er det en tydelig, svart lengdestrek (rotstrek). To hvite, svartkantede tverrlinjer (mellomlinjer) avgrenser vingens midtfelt. Ytterkanten er litt bølgete. Bakvingen er ensfarget lyst gråbrun.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Åkerengflyet lever på dyrket mark, enger og i hager. Larvene utvikler seg på røttene av ulike grasarter (Poaceae), blant andre hundegras (Dactylis glomerata). De overvintrer og fullfører utviklingen om våren. De voksne sommerfuglene flyr om natten i juni – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt over hele Europa og det nordlige Asia østover til Japan, og i mye av Nord-Amerika. I Norge er den vanlig på Sørlandet og det sørlige Østlandet, den finnes også på Vestlandet nord til Sogn og Fjordane og på Østlandet nord til Vågå, men her er den mindre vanlig.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]