«Cap Arcona»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
«Cap Arcona» (1927)
«Cap Arcona» i brann kort etter angrepet

«Cap Arcona» var et tysk passasjerskip på 27 500 tonn som tilhørte den tyske søramerikalinjen. Skipet hadde navn etter Kapp Arkona på øya Rügen og ble sjøsatt i 1927. Skipet hadde flere klasser som vanlig var og fraktet både mer velstående reisende og mindre bemidlede emigranter til Sør-Amerika.

I 1940 ble skipet tatt over av den tyske Kriegsmarine og brukt til troppetransporter i Østersjøen. Mot slutten av 1944 ble skipet tilbakeført sine sivile eiere og det ble brukt for å transportere flyktninger vekk fra de fremrykkende sovjetstyrkene i øst.

Senkingen av skipet[rediger | rediger kilde]

Minnestøtte over ofre fra tragedien

Den 26. april 1945 ble fartøyene «Cap Arcona», «Thielbek» og «Athen» lastet med fanger fra konsentrasjonsleiren Neuengamme og slept ut på Lübeckbukten. Hensikten med transporten var å senke skipene med fangene innesperret under dekk, for derved å fjerne vitner fra leiren.

Lübeckbukten, tre kilometer fra Neustadt (øverst til venstre): Posisjonen for senkingen av «Cap Arcona»[1]

Den 3. mai 1945 ble «Cap Arcona», «Thielbek», og passasjerskipet «Deutschland IV» angrepet og senket i adskilte angrep av det britiske RAF. Totalt var det rundt 7 500 fanger ombord på de tre fartøyene. De fangene som klarte å svømme iland ble skutt på strendene av SS, kun 350 fanger overlevde massakren. Ved siden av senkningen av «Wilhelm Gustloff» regnes tragedien som en av de største ulykker til sjøs noensinne.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]