Diskusjon:«Cap Arcona»

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hvorfor ble skipet senket[rediger kilde]

Dette er latterlig.

Hva er så feil med å fortelle sannheten? At Folke Bernadotte forhandler med Himmler om frigivelse av vestlig fanger, hvorpå hvite busser (som RAF også skjøt på) frakter fanger til Danmark kjenner vi alle til.

Etter dette forhandler Folke Bernadotte med Himmler om frigivelse av vestlig jøder. Det blir avtalt at de skal sendes med skip til Stockholm og vestlige jøder blir fraktet til noen av skipene som overlevde evakueringen av tyske sivile fra øst-europa.

Skipene sendes i vei med jøder ombord, hvorpå RAF bomer og senker de i østersjøen. Først nekter de for at de hadde gjort det, men at skipene ble senket av SS for å kvitte seg med bevis. Så hevder de at det ikke spilte noen rolle om at RAF senket de da SS hadde tenkt til å gjøre det uansett siden de ville kvitte seg med bevis.

Dette er for dumt. Hvis tyskerne var interessert i å drepe disse jødene så hadde de vel drept dem i Neuengamme.

Slik jeg ser det er det to mulige årsaker til at britene bombet flyktningebåtene.

1. Britene bombet de tre skipene fordi de ikke kunne ha propagandaseieren tyskerne fikk da "gassede" danske jøder dukket opp i Danmark. Tilsvarende måtte ikke skje med de norske, nederlandske og belgiske jødene da gassing av jøder var en av måtene terrorbombingen av Tyskland ble rettferdiggjort.

2. Britene trodde ikke på at det var jøder på skipene, men heller tyske toppnazister som skulle søke asyl i Sverige.

PS. Det finnes en bok som heter "tannlegen fra Auschwitz" som omhandler en østeuropeisk jøde som var med på arcona. Denne personen sier i en bisetning at alle de norske jødene allerede var døde i Auschwitz. Han sier også at RAF skjøt på både livbåter og individuelle mennesker som prøvde å svømme.

Jeg har virkelig prøvd å finne beskrivelser av nasjonaliteten til disse jødiske ofrene, men det er ikke gjort virkelige historiske undersøkelser på området, så denne boka til tannlegen fra Auschwitz er et av de få vitnesbyrdene som finnes fra katastrofen.

Om jeg forstår deg rett mener du at Cap Arcona ble senket for å hindre en propagandaseier for tyskerne. Interessant påstand, og bør absolutt inn i artikkelen, om den er rett. Som alt annet på Wikipedia så må det imidlertid være referanser en kan vise til, en av våre retningslinjer er «ingen original forskning». Ulf Larsen 3. okt 2006 kl. 04:57 (UTC)
Jeg ser at jeg glemte "Fog of war" som en tredje forklaring, og denne er heller ikke usannsynlig.
Du forstår meg halv rett. Jeg er ikke sikker på annet enn at hva som står i dag er feil. Både 1, 2 og 3 er mulige forklaringer. Historien frem til senkningen mener jeg ikke det er noen tvil om, det er hvorfor de ble senket og hvem som var offrene som det er tvil om.
Det er ikke vanskelig å finne referanser for den første muligheten. Problemet er at de som hevdet at Cap Arcona ble senket pga propagandaseier blant annet er IHR, Irving eller rene nynazister. Jeg har ikke så veldig lyst til å linke til dem før jeg har fått sett litt på hva som er gjort i andre artikler. Kan man evt. skrive at linken er kontroversiell?
Når det gjelder nummer to, så prøver jeg nå å finne igjen en seriøs svensk kilde som forteller mest om de hvite bussene, men også at Folke Bernadotte skulle forhandle om frigivelse av nordiske jøder og IIRC så mente disse at skipene ble senket pga. innbildte toppnazister på flukt. (Folke Bernadotte instituttet eller noe slik.)
Denne kilden skal jeg finne igjen, men det er mulig det tar noen dager, da jeg hadde egentlig ikke hadde tenkt til å skrive på wikipedia, og derfor ikke tok vare på linken.
(Surre-hue)
Jeg antar det var «fog of war», en god del allierte soldater gikk med under ild fra egne; så det er ikke noe nytt. Når det gjelder kilder så er det viktig å merke seg hva Wikipedia er [1] - og hva det ikke er [[2].

Jeg har lest litt om Cap Arcona i forbindelse med artikkelen om de hvite bussene, og har ikke sett noe sted at fartøyene ble senket med annen hensikt enn den å hindre tyske bevegelser i sluttfasen av krigen - noe som vel og var rimelig gitt at Tyskland ikke hadde kapitulert. Ulf Larsen 5. okt 2006 kl. 05:26 (UTC)

Dead link[rediger kilde]

During several automated bot runs the following external link was found to be unavailable. Please check if the link is in fact down and fix or remove it in that case!

--Nobot 26. okt 2006 kl. 23:39 (UTC)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen «Cap Arcona». Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 7. aug. 2017 kl. 04:30 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen «Cap Arcona». Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 8. jun. 2019 kl. 09:08 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen «Cap Arcona». Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 9. mar. 2021 kl. 19:50 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen «Cap Arcona». Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 30. mar. 2023 kl. 06:06 (CEST)[svar]