`Abdu’l-Bahá

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra `Abdu'l-Bahá)
Hopp til navigering Hopp til søk
`Abdu’l-Bahá
Abbaseffendi1868.jpg
Født23. mai 1844[1]Rediger på Wikidata
TeheranRediger på Wikidata
Død28. nov. 1921[1]Rediger på Wikidata (77 år)
HaifaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Religiøs lederRediger på Wikidata
Ektefelle Munirih Khánum (18731921)Rediger på Wikidata
Far Bahá'u'lláhRediger på Wikidata
Mor Ásíyih KhánumRediger på Wikidata
Søsken Bahiyyih Khánum, Mírzá Mihdí, Mírzá Muhammad `Alí, Díyá'u'lláh, Mirza Badi'u'llah EffendíRediger på Wikidata
Nasjonalitet IranRediger på Wikidata
Gravlagt HaifaRediger på Wikidata
Utmerkelser Kommandørridder av Order of the British EmpireRediger på Wikidata

`Abdu'l-Bahá eller 'Abbás Effendi (født 23. mai 1844 i Teheran, død 28. november 1921) var eldste sønn av bahaitroens grunnlegger Bahá'u'lláh, og etterfulgte faren som bahai leder og profet fra farens død i 1892 til sin egen død i 1921.

«På forskjellig vis ble `Abdu'l-Bahá den som mønstergyldig omsatte i praksis Bahá'u'lláhs lære og forordninger. Han forestod oppføringen av bygningene på Karmel som skulle romme mausoleet for Bábs levninger og være et møtested for troende, og han førte verdensomspennende korrespondanser vedrørende troen.»[2]

Ifølge Bahai-legender ble han født natten til 23. mai 1844, samme dag og time som religionstifteren Báb forkynte sitt budskap om en «ny tidsepoke for menneskeheten».[2] Som åtteåring fikk han møte sin far, Bahá'u'lláh, i fengsel, og forsto at hans far var den utlovede, Guds budbærer for vår tid. Det innledet 'Abdu'l-Bahás førtiårige profetiske karriere preget av prøvelser, forfølgelser, landsforvisning og fangenskap. Han var sin fars mest trofaste ledsager og beskytter[2].

Under påfølgende landsforvisninger og i tiden i Adrianopel ble han kjent som «Mesteren». I fangebyen `Akká kom en mengde søkere og troende for å treffe Bahá'u'lláh. Abdu'l-Bahá tok imot de besøkende. De som han bedømte som ekte sannhetssøkere fikk tillatelse til å treffe hans far. Ved Bahá'u'lláhs bortgang, år 1892, var det `Abdu'l-Bahá som i sin fars testamente ble utpekt til «paktens midtpunkt», «troens sanne eksempel» og «lærens eneste fortolker».

Ved ungtyrkernes revolusjon var `Abdu'l-Bahá fengslet, men ble frigitt i september 1908, og flyttet fra `Akká till Haifa. Ved bahai-nyåret den 21. mars 1909 gravla han Bábs jordiske rester på det stedet Bahá'u'lláh hadde anvist på Karmelfjellet for et fremtidig gravmæle og helligdom. År 1910 reiste han til Alexandria, Egypt og begynte en serie reiser i Afrika, Europa og Amerika. På sine reiser talte han til ulike foreninger, i kirker, synagoger og i andre forsamlinger. Hans budskap inneholdt alltid prinsippet om «Guds enhet, profetenes enhet, religionens enhet og menneskehetens enhet».

Hans forfatterskap er omfattende; det meste er basert på hans brev og taler.

I sitt testamente utpekte han sin eldste dattersønn Shoghi Effendi til «Troens Beskytter» og ny leder for bahai-samfunnet.

Tekster på norsk[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, oppført som Abdu'l-Bahá, Find a Grave 8471, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c Kilde for sitat og vurderinger er Arne Rustes innledning til Bahá’í-troens skrifter, 2007