Yan Friis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Yan Reidar Calmeyer Friis (født 13. august 1952 i Oslo) er en norsk journalist, humorist og forfatter.

Liv og karriere[rediger | rediger kilde]

Yan Friis startet sin journalistkarriere i Arbeiderbladet, for deretter å jobbe flere år i ungdomsbladet Det Nye der han etablerte seg som en av Norges fremste musikkjournalister. Siden 1993 har han skrevet artikler og intervjuer for Vi Menn, hvor han har vært reportasjesjef siden 2007. I Vi Menn har han gjort seg bemerket med sine humoristiske stunt-reportasjer, sine petit-artikler og sine skildringer fra Sørøst-Asia, og da særlig Thailand. I 2000 mottok han "Friends of Thailand"-prisen fra Tourist Authorities of Thailand.

Friis jobber også som humorist i NRK P1, der han er programleder for radioprogrammet Herreavdelingen sammen med Finn Bjelke.

I 2003 startet han Saranya Forlag AS sammen med mynthandler Jan Olav Aamlid for å gjenutgi den norske oppdagelsesreisende og vitenskapsmannen Carl Bocks verk "Templer og elefanter" fra 1884 i praktutgave (utgivelse var først tenkt julen 2006, men boken blir såpass kostbar å trykke at man har funnet det nødvendig å lete etter sponsorer).

Ved Oslo-valget 2007 var Friis kandidat på Kystpartiets valgliste. Ved stortingsvalget 2009 stod han på 10. plass på Kystpartiets liste i Oslo.[1]

Yan Friis var sekundant da Tor Milde satte sine legendariske verdensrekorder i Marguerita uten salt, først med 24 i Stockholm (mars 1987), så og med 25 i Montreux (mai 1987). Friis' personlige rekord er 17, satt i Stockholm, mars 1987.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]