Witte Corneliszoon de With

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Witte de Withs gravmonument

Witte Corneliszoon de With (født 28. mars 1599 i Brielle, død 8. november 1658 i Øresund) var en nederlandsk admiral.

I 1628 var de With kaptein under Piet Hein, og var med på å raide en spansk sølvflåte utenfor Cuba. Av byttet på 11 millioner gylden fikk de With kun beholde 500 gylden selv, noe han anså som alt for lavt. Året etter gikk de With ut av orlogsflåten, skuffet over at marineledelsen hadde nektet Hein å forfremme de With. De With gikk da over i en administrativ stilling i sivil skipsfart.

Senere i åttiårskrigen gikk de With inn i orlogsmarinen igjen, og deltok i slaget ved the Downs i 1639, under Maarten Tromps kommando. De With var nå viseadmiral, men var fortsatt skuffet over å ikke få stillingen som øverstkommanderende. Tromp fikk status som folkehelt i Nederland etter å ha knust den spanske flåten, noe som gjorde de With svært misunnelig.

I 1640 ble de With stilt for krigsrett etter å ha returner til Hellevoetsluis alene, etter at flåtestyrken hans hadde blitt spredd av en storm. Tromp ledet krigsretten, men på tross av at de With ble frikjent følte de With at Tromp var ute etter å ødelegge karrieren hans ved å påvirke vitnene til å vite mot ham.

I 1647 ble de With sendt til Brasil for å støtte den nederlandske kolonien der mot portugiserne. De Withs flåtestyrke var dårlig utstyrt, og på grunn av samarbeidsproblemer med de lokale nederlandske myndighetene i Brasil ble de Withs flåte gradvis ødelagt på grunn av mangel på forsyninger. I november 1649 returnerte han til Nederland, der han ved ankomst ble arrestert og anklaget for ordrenekt og desertering. De With ble nær halshugget, men ble senere frikjent for flesteparten av forholdene. I september 1651 gikk de With inn i tjeneste igjen.

Under den første anglo-nederlandske krig falt Tromp i unåde i Generalstatene, og de With fikk kommandoen over den nederlandske flåten. De With tapte i slaget ved Kentish Knock, og fikk deretter et nervøst sammenbrudd. Dette gjorde at Tromp igjen ble tatt inn i varmen som øverstkommanderende til slaget ved Dungeness. I august 1652 falt Tromp i slaget ved Scheveningen, og ble etterfulgt av de With. De With varte imidlertid kun én måned i stillingen, før han ble erstattet av Jacob van Wassenaer Obdam på grunn av samarbeidsproblemer med den øvrige marineledelsen.

De With falt i slaget i Øresund i november 1658. De With ledet en styrke som skulle avhjelpe København i striden med svenskene, da flaggskipet «Brederode» ble omringet av svenskene og bordet. De With døde av skuddskader og ble senere begravet i Rotterdam.