Viðareiðis kirkja

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Viðareiðis kirkja
OmrådeViðareiðis kommuna
PlasseringViðareiði
Byggeår1891–1892
Offisiell åpningsdato20. november 1892
KirkegårdVed kirken
Arkitektur
ByggematerialeStein
Mål28 × 12 alen
Beliggenhet
Kart
Viðareiðis kirkja
62°21′35″N 6°32′36″V
Viðareiðis kirkja på Commons

Viðareiðis kirkja er en steinkirke på ViðareiðiFærøyene. Den ligger vakkert til, med utsikt utover havet og mot Enniberg og Kunoyarnakkur. I Viðareiðis kirkja befinner det seg en gjenstand som regnes som en av de eldste kirkegjenstandene på Færøyene. Det er et korsbilde fra 1551 som henger på nordveggen i kirken, gitt av handelsmannen Thomas Koppen fra Hamburg i 1533. Til kirken hører prestegården i Ónagerði.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1891 ble en ny kirke på Viðareiði planlagt. Denne skulle være gråmalt, 28 alen lang og 12 alen bred, med skifertak og støpejernsvinduer. Kostnadene var beregnet til underkant av 9 000 kroner. Johan Andreas Petersen fra Mikladalur påtok seg å gjøre det meste av arbeidet for 8 000 kroner. Annet småarbeid kom i tillegg, men kostnadsberegningene stemte.

Dagens kirke kunne bli inspisert og godkjent av J. Heinesen og S.F. Jacobsen den 20. november 1892, og ble innviet samme dag av prost Jens Christian Evensen. I godværet den dagen hadde mange av bygdefolket kommet sammen, og de gikk sammen den høytidelige prosesjonen fra gammelkirken fra 1831 til den nye kirken, sammen med gjester fra andre bygder på Norðoyar. Med seg hadde de pyntegjenstander og annet fra gammelkirken som de skulle ha i den nye.

Etter at kirken ble bygd er det gjort mye vedlikehold, og mange endringer har funnet sted. Blant annet er taket skiftet fire ganger, og støpejernsvinduene er skiftet ut med trevinduer. Kirkesølvet ble gitt i gave av den britiske regjeringen som takk til bygdefolket for at de reddet deler av mannskapet da briggen «Marwood» forliste øst for Viðareiði under en vinterstorm i 1847.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]