Thomas Arne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Thomas Arne
Thomas Augustine Arne
Thomas Arne
Født 28. mai 1710
Covent Garden, London
Død 5. mars 1778 (67 år)
London
Ektefelle Cecilia Young

Thomas Augustine Arne (født 28. mai 1710 i London, død 5. mars 1778 samme sted) var en engelsk førklassisistisk komponist.

Arne var en av få engelskefødte komponister som var i stand til å konkurrere med de utenlandske komponistene som dominerte engelsk musikk på 1700-tallet. I dag er Arne mest kjent som opphavsmann til engelskmennenes uoffisielle nasjonalsang, «Rule, Britannia!».

Liv[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig skulle Arne bli jurist, men studerte samtidig fiolin og komposisjon, og valgte å egne seg til musikken. Hans første verk, operaen Rosamond etter en libretto av Joseph Addison fikk straks en stor suksess, og det gjaldt i enda høyere grad de neste, Thumb, or the opera of operas og i 1738 operaen Comus med tekst av John Milton.

Siden Arne var katolikk gikk han glipp av profitable oppdrag for Church of England som andre samtidige engelske komponister, eksempelvis William Boyce og John Stanley, kunne nyte godt av, og Arne egnet seg derfor nesten fullstendig til teatermusikk.

Thomas Arne var gift med Cecilia Young, elev av Francesco Geminiani og en av de største engelske sopranene på 1700-tallet. Deres sønn Michael Arne var også komponist. Musikkhistorikeren og komponisten Charles Burney var elev av Thomas Arne.

Musikk[rediger | rediger kilde]

Arne skrev i alt 30 operaer og en rekke oratorier som ved siden av Händels virker tørre og fargeløse. Størstedelen av Arnes scenemusikk er tapt, det meste sannsynligvis i den ødeleggende brannen i Covent Garden i 1808. Han viste liten interesse for konsertmusikk, og det han skrev av symfonier, overtyrer og konserter for klaviaturinstrumenter er stort sett biprodukter av teatermusikken. Han skrev musikk i en rekke ulike stilarter, for eksempel tok han i bruk trekk fra engelsk folkemusikk, han skrev italienske operaer og komponerte i 1700-tallets galante stil.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Thomas Augustine Arne – bilder, video eller lyd