Thomas à Kempis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Thomas à Kempis
Thomas à Kempis
Født ca. 1380
Kempen, i Nedre Rhinland i Det tysk-romerske riket
Død 25. juli 1471
Zwolle i Nederland
Yrke Ordinert prest, forfatter, skribent

Thomas à Kempis (norsk: Thomas fra Kempen, født ca. 1380, død 25. juli 1471) var en tysk augustinermunk som levde i klosteret ved Zwolle i Nederland. Han skrev blant annet De Imitatio Christi (Kristi etterfølgelse) i 1418, en veiledning i åndelig inderlighet.

Thomas ble født i byen Kempen, i Nedre Rhinland, omkring år 1380. Hans etternavn var Hemerken, som på kleverlandsk betyr liten hammer. Faren John var smed og moren var skolelærer.

I 1392 fulgte Thomas sin bror, Jan, til Deventer i bispedømmet Utrecht, for å begynne på den respekterte latinskolen der. Mens han gikk på denne skolen møtte Thomas Brødrene av Felleslivet, etterfølgere av Gerard Groote's Devotio moderna. Han gikk på skolen i Deventer fra 1392 til 1399.

Da han forlot skolen dro han til nabobyen Zwolle for å besøke sin bror, som hadde blitt prior i Mount St. Agnes klosteret. Dette samfunnet var en del av Augustinerkorherrene, grunnlagt av Grootes disipler. Thomas ble en del av Mount St. Agnes i 1406. Han var ikke ordinert som prest, selv om han skulle bli det nesten et tiår senere. Han ble en produktiv kopist og skribent. Thomas ble ordinert i 1413 og ble sub-prior i klosteret i 1429.

Klosteret ble en tid forstyrret på grunn av pavens avvisning av valget av Rudolf van Diepholt som biskop i Utrecht, utover det levde Thomas et rolig liv, hvor han brukte sin tid til hengivende øvelser, komponering og kopiering. Han kopierte Bibelen fire ganger, en av kopiene er bevart Darmstadt, Tyskland i fem bind.

Thomas døde i 1471 nær Zwolle.

Se også[rediger | rediger kilde]