The Spectacle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Spectacle
The Spectacle live under sin Europa-turné i 2005
OpphavNorges flagg Bodø, Norge
Periode20002006
SjangerPunk
PlateselskapSmart Patrol Records, CrimethInc, Beyond Records
Nettstedhttp://www.thespectacle.com
Medlemmer
Andreas Bakkemo
Endre Njøs
Jørgen Smådal Larsen
Torbjørn Hafnor
Kjetil Jensen
Martin Bowitz
Andre forhold

The Spectacle var et punk/hardcore/metalband fra Bodø i Nordland. De eksisterte fra 2000 til 2006.

Historie[rediger | rediger kilde]

The Spectacle oppsto i Bodø høsten 2000. Medlemmene i bandet hadde vært aktive i musikkmiljøet i Bodø fra midten av 90-tallet med å spille i band, arrangere konserter, lage fanziner og "politisk" aktivisme. The Spectacle oppsto da forløperen Nagazaki ble oppløst og et par av medlemmene bestemte seg for å fortsette, si opp dagjobbene sine og gjøre det nye bandet til et nærmest fulltidsprosjekt. The Spectacle var hele veien tro mot "gjør-det-selv" idealene i punken, de gav ut platene sine selv, booket turnéer selv og spilte (med noen få unntak) konserter med fri aldersgrense. Alle medlemmene i The Spectacle var (og de fleste er fortsatt) veganere eller vegetarianere. Bandet var nært knyttet til det amerikanske anarkistiske punkkollektivet CrimethInc, som blant annet gav ut CD-versjoner av bandets to album. The Spectacle turnerte Europa flere ganger og var dessuten på en omfattende turné i USA sammen med det amerikanske punk/crustbandet Requiem. I september 2003 ble bandet invitert til å delta i programmet LydverketNRK. Bandet takket nei, noe som skapte en del debatt i lokalpressen og i musikkmiljøet i Bodø.[1] The Spectacle holdt sin siste turné i mai og juni 2006, hvor de hovedsakelig spilte i Skandinavia og Nord-Europa. Den siste konserten spilte de for et fullsatt «Sinus» fredag den 9. Juni 2006 i hjembyen Bodø. Nesten ett og et halvt år senere, under Bodø Hardcore Festival #10, høsten 2007 spilte fem av medlemmene en enkeltstående konsert.

Jørgen Larsen flyttet til Oslo og fortsatte i indiebandet Lukestar. Kjetil Jensen fortsatte en liten stund som vokalist med sideprosjektet sitt Beyond The Fences, og senere som trommeslager for det amerikanske indiebandet Mount Eerie før han startet opp soloprosjektet The Well In Hell. Endre Njøs ble medlem i Kollwitz og Martin Bowitz og Torbjørn Hafnor ble med i Cold Mailman.

Etter at bandet ble oppløst så ble begge deres fullengde-album trykt opp i nye opplag av to ulike amerikanske plateselskap, henholdsvis P. W. Elverum & Sun og Scenester Credentials. Dette var eksklusive og forseggjorte vinylutgaver som supplerte de norske vinylutgavene.

Den 21. august 2011 ble I, Fail kåret av Morgenbladet til å være norgeshistoriens 92. beste plate gjennom tidene[2]

Navnet The Spectacle er inspirert av boka The Society of the Spectacle av den franske situasjonisten Guy Debord, utgitt i 1967.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

  • The Spectacle, 10" EP (Smart Patrol Records. 2002)
  • Rope or Guillotine, LP/CD (Smart Patrol Records/CrimethInc. 2004)
  • I, Fail, 2xLP/CD (Smart Patrol Records/CrimetInc. 2005)
  • Two song 7" SINGEL (Smart Patrol Records 2005)

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]