The Coming Race

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

The Coming Race er en roman av Edward Bulwer-Lytton, som ble utgitt anonymt i 1871. Den har også blitt utgitt som Vril, the Power of the Coming Race.

Enkelte[hvem?] lesere har betraktet novellen som en virkelig nedtegnelse om en overlegen underjordisk mesterrase og en energiform, «Vril», i alle fall delvis; enkelte teosofer, deriblant Helena Blavatsky, William Scott-Elliot og Rudolf Steiner, aksepterte boken som okkulte sannheter.[1] Boken The Morning of the Magicians fra 1960, antydet at et hemmelig Vril-samfunn fantes i Berlin under Weimarrepublikken. Det finnes likevel ikke noe bevis på eksistensen av et slikt samfunn.[trenger referanse]

Handling[rediger | rediger kilde]

Romanen fokuserer på en ung, navnløs, velstående reisende som besøker en venn - en gruve-ingeniør. De forsøker å utforske en naturlig kløft i en gruve som nylig har blitt eksponert. De når bunnen av kløften. Men tauet blir ødelagt, og vennen hans blir drept. Fortelleren finner veien til en underjordisk verden okkupert av vesener som ser ut til å ligne engler. Han blir venn med det aller første vesenet han møter, som guider ham rundt en by som minner om gammel egyptisk arkitektur. Utforskeren møter også guidens kone, to sønner og datter som lærer å snakke engelsk ved hjelp av en provisorisk ordbok hvor fortelleren ubevisst lærer dem sitt eget språk.

Fortelleren oppdager snart at disse vesener, som kaller seg Vril-ya, har store telepatiske og andre parapsykologiske evner - for eksempel å være i stand til å overføre informasjon, kvitte seg med smerter, eller få andre til å sovne. Fortelleren blir fornærmet av ideen om at Vril-ya er bedre tilpasset for å lære om ham, enn han er for å lære om dem. Fortelleren oppdager snart at Vril-ya er etterkommere etter en tidligere sivilisasjon kalt Ana, som bor i nettverk av huler forbundet med tunneler. Opprinnelig var de overflate-beboere, men flyktet under jorden for tusenvis av år siden for å unnslippe en massiv flom.

Samfunnet deres er et teknologisk støttet Utopia. Vrils krefter inkluderer evnen til å helbrede, forandre og ødelegge andre vesener og ting. Spesielt de destruktive kreftene deres er enorme. Når fortelleren endelig kommer tilbake til overflaten, forsøker han å advare om at Vril-ya etter hvert kommer til å gå tom for beboelig plass under jorden. De kan derfor komme og gjøre krav på jordens overflate, og om nødvendig ødelegge menneskeheten i prosessen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Strube (2013), 55–123.