Tetropium aquilonium

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tetropium aquilonum
Nomenklatur
Tetropium aquilonium
Plavilstshikov, 1940
Hører til
Spondylidinae, trebukker,
Polyphaga,
biller
Økologi
Habitat: Taiga. Larver i gran
Utbredelse: Nord-Russland, Finland, Sverige
ikke funnet i Norge

Tetropium aquilonium er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Den er en sjelden, nordlig art som ikke er funnet i Norge, men kanskje kan forekomme i Finnmark.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (8–13 mm), avlang, mørkbrun trebukk. Kroppen er nokså jevnbred og litt flat. Antennene er snaut halvparten så lange som kroppen. Hodet er kort og bredt, pronotum er litt bredere enn langt med rundede sider. Det har virvlende, lys behåring. Dekkvingene er avlange og smale, parallellsidige, med markerte skuldre, tett og fint hårkledt, knapt synlig punkterte. Beina er forholdsvis korte og mørkbrune.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i levende, grovbarkete graner. Larven lever i barken og går ikke inn i veden. De voksne billene er funnet fra slutten av juni til august, og er trolig nattaktive. Ellers er lite kjent om biologien til denne sjeldne arten.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten har en ganske begrenset utbredelse med funn fra det nordligste Sverige og Finland, Kolahalvøya, Petsjenga- og Petsjora-områdene i det nordlige Russland og det vestlieg Sibir. Arten er foreløpig ikke funnet i Norge, men det er flere funn nær grensen til Norge og det er sannsynlig at den kan forekomme i Finnmark.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]