Ta den ring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ta den ring
Generell informasjon
TypeMiniserie
SjangerScience fiction serie, thriller
Prod.landNorge
Sendeår1982
Episoder3
Lengde158 minutter (per episode)
Lengde158 min. (totalt)
SpråkNorsk
Foran kamera
Hovedrolle
Medvirkende
Bak kamera
ProdusentBerit Rinnan
Egil Monn-Iversen
ManusJon Bing, Tor Åge Bringsværd
RegiStein Roger Bull
MusikkEgil Monn-Iversen
Sending
Periode24. sep. 19828. okt. 1982
TV-kanalNRK
Teknisk informasjon
Bildeformat4:3
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Ta den ring er en norsk science fiction-miniserie som ble sendt på NRK Detektimen i 1982.[1] Serien er skrevet av Jon Bing og Tor Åge Bringsværd. Denne duoen er tidligere kjent for tv-produksjoner som Helmer & Sigurdson og Blindpassasjer. Spesialeffektene var ved Ivo Caprino.[2]

Opptakene ble gjort i Oslo og Trondheim.[3] Serien ble også vist i dansk og svensk fjernsyn.

Handling[rediger | rediger kilde]

Norsk-italienske Roland Marco (Kai Remlov) er en 32 år gammel professor i kommunikasjons-sosiologi ved universitetet i Firenze. Marco driver med et vitenskapelig arbeid om solsymboler. Han mener å kunne påvise at vår symbolverden kan ha innvirkning på menneskelig atferd. Det kan være solsymboler knyttet til vår sol eller til andre soler i universet.

Da han ankommer til en forskerkongress i Oslo skjer et dødsfall som viser seg å være drap. Marco får en konkret sak å jobbe med. Han kommer nemlig til kongressen iført sitt arvegods, en signetring med solsymbol på. Det blir et nært samarbeid mellom forskeren Marco og etterforskeren Stenersen (Sverre Berntzen) fra Oslo politikammer. På kongressen møter han også kollega Torill Bø (Anne Marie Ottersen) og sin far. Hans far antyder at ringen han bærer har farlige krefter i seg og ber ham derfor å ikke vise den offentlig. Roland tar imidlertid ikke farens råd til etterretning, men da faren dør på mystisk vis innser han alvoret. Det viser seg at han blir forfulgt av en mystisk organisasjon. Roland drar så til Trondheim for å finne ut mer om symbolene i den mystiske ringen.

Episoder[rediger | rediger kilde]

  1. «Et solsymbol» (45:56)
  2. «Tilfeldig møte» (51:21)
  3. «Utbryterne» (68:11)

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ta den ring (rampelys)». VG. 27. mai 1981. 
  2. ^ joakimt (15. januar 2014). «Vi hyller Jon Bing (1944-2014), en ekte norsk science fiction-pionér». Filter Film og TV. Besøkt 15. april 2019. 
  3. ^ «Mystisk i Trondheim (Rampelys)». VG. 5. september 1981. s. 58. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]