Svart granbarkbukk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svart granbarkbukk
Nomenklatur
Tetropium castaneum
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
svart granbarkbukk[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
UnderfamilieStubbebukker
Økologi
Habitat: Skog. Larver i død ved av gran, også i levende trær.
Utbredelse: den palearktiske sone
litt østlig i Norge

Svart granbarkbukk (Tetropium castaneum) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae).[2] Den følger stort sett granas naturlige utbredelse i Norge.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Larve og puppe

En middelsstor (10–20 mm), avlang og noe flat trebukk med ganske korte antenner. Den er ganske variabel i fargen, dekkvingenes farge varierer fra mellombrunt til svart. Hannen er mye slankere enn hunnen. Antennene er nesten halvparten så lange som kroppen hos hannen, litt over 1/3 så lange hos hunnen. Hodet er kort og bredt, fasettøynene er dypt innskåret bak antennefestet slik at de nesten er delt i to. Pronotum er blankt og grovt punktert, med rundede sider. Det er tydelig bredere enn langt hos hunnen, men bare litt hos hannen. Dekkvingene er tett kledt med fine hår og matte, med markerte, rettvinklede skuldre og to, ofte utydelige, lengderibber. De dekker ikke de to bakerste bakkroppsleddene. Beina er korte, kraftige og brunlige.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i nylig døde graner, sjeldnere furuer. Noen ganger kan også svekkede, levende trær angripes. Larvene lever nær ved bakken mellom barken og veden, og går ikke inn i veden. Larveutviklingen tar 1-2 år. Puppen ligger gjerne over et år før den klekkes. De voksne billene er aktive i mai-juli. De er nattaktive, om dagen kan man finne dem under løs bark. Larvene av denne arten kan bidra til å ta livet av tørkestressede trær.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt over nesten hele Europa, og videre østover like til Japan og Korea. I Norge er den vidt utbredt, men mangler på Vestlandet og i deler av Nord-Norge.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 30. august 2020. Besøkt 30. august 2020. 
  2. ^ «Artsdatabankens navneopplysninger med artstre». Artsdatabanken. 12. september 2020. Besøkt 12. september 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]