Store Slavesjø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Store Slavesjø
Great Slave Lake Sat.jpg
Beliggenhet Nordvestterritoriene, Canada
Areal 27 200 km²
Høyde 156 moh.
Omkrets 3 057 km
Lengde 480 km
Bredde 109 km
Dybde Snitt: 41 m, største dybde: 614 m (maks)
Volum 1 580 km³
Nedbørfelt 971 000 km²
Tilløp Hay, Slave
Utløp Mackenzie

Store Slavesjø (engelsk: Great Slave Lake, fransk: Grand lac des Esclaves) er en innsjø i den sørlige delen av Nordvestterritoriene i Canada. Den er Nord-Amerikas dypeste innsjø med en maksimal dybde på 614 meter og verdens niende største innsjø. Den er 480 km lang og 19 til 109 km bred. Den har et areal på 27 200 km². Den har et vannvolum på 2 090 km³. Innsjøen ble oppkalt etter indianerstammen Slavey, og har ingenting å gjøre med slaveri. Byer ved innsjøen: Yellowknife, Fort Providence, Hay River og Fort Resolution. Den eneste bosetningen i den østlige armen er Lutselk'e, et tettsted med rundt 350 innbyggere, hovedsakelig Chipewyan-innfødte av Dene-nasjonen.

Historie[rediger | rediger kilde]

De første som bosatte seg ved sjøen var innfødte folk, som blant annet opprettet bosetningen Dettah som fremdeles eksisterer.

Den britiske pelshandleren Samuel Hearne utforsket området i 1771 og krysset den tilfrosne innsjøen, som han opprinnelig kalte Lake Athapuscow (etter en fransktalendes feilaktige uttale av Athabaska).

På 1930-tallet ble det oppdaget gull i området, noe som førte til grunnleggingen av byen Yellowknife, som skulle bli Nordvestterritorienes hovedstad.

I 1967 ble det bygget en helårsvei rundt sjøen, opprinnelig en forlengelse av Mackenzie Highway, men som nå er kjent som Yellowknife Highway eller Highway 3.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Great Slave Lake – bilder, video eller lyd
Mackenzies nedbørfelt med Store Slavesjøs beliggenhet i det vestlige Canada
Den østlige armen av Store Slavesjø.