Sodalitt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sodalitt
Generelt
FormelNa8(Al6
Strunz klassifisering09.FB.10
SymmetriIsometrisk hekstetraedrisk
H-M-symbol: Mal:Overline3m
Romgruppe: PMal:Overline3n
Identifikasjon
FargeRik kongeblå, grøn, gul, fiolett, hvite årer er vanlig
Krystalform (habit)Massiv; sjelden som dodekaeder
TvillingVanlig på {111} danner pseudoheksagonale prisme
Hardhet (Mohs)5.5-6
GlansMatt glasaktig til fettete
StrekfargeKvit
TransparensGjennomsiktig til gjennomskinelig
Spesifikk vekt2.27-2.33
Brytingsindeksn = 1.483 - 1.487
Ultrafiolett fluorescensLys rødoransje katodeluminescens og fluorescens under langbølget og kortbølget UV-stråling, med gulaktig fosforescens; kan være fotokrom i magenta
Andre mineraler
Liste over mineraler

Sodalitt er et kubisk mineral som tilhører feltspatoidene. Steinsorten finnes i nefelinsyenitter og fonolitter. Sodalitt er et klorholdig silikat av natrium og aluminium. Til sodalittgruppen hører tre andre kubiske mineraler som inneholder sulfat eller svovel i stedet for klor.

Spesielle egenskaper[rediger | rediger kilde]

Sodalitt kan i mange tilfeller har en sterk fluoriserende farge. Dette fordi at dette minaralet har hulrom med grupper av atomer i nettverk. Dette er kloratomer og natriumatomer. Noen ganger er kloratomene i sodalitten byttet ut med svovel. De kan ikke være der samtidig. Hvis svovel kommer inn, må klor ut. Og når strukturen i sodalittklumpen utsettes for UV-lys, hopper det et elektron fra hulrommet der svovelatomet er og inn i det tomme hulrommet ved siden[1].

Fargen er oftest blå eller grå, og kan i mange tilfeller ha en sterk oransje fluorescens. En variant som er rødlig på friskt brudd, men som raskt mister fargen ved påvirkning av lys, kalles hackmanitt.

Forekomster[rediger | rediger kilde]

Sodalitt er som oftest i massiv form, men er også funnei plutoniske, klumpete bergarter som nefelinsyenitter. Betydelige forekomster finner man kun på noen få kjente steder: I Canada: Bancroft, Ontario, Mont Saint-Hilaire Quebec og Ice River-komplekset, nær Golden, British Columbia. I USA: Litchfield, Maine og Magnet Cove, Arkansas. Mindre forekomster finnes i Sør-Amerika (Brasil og Bolivia), Portugal, Romania, Burma og Russland. Hackmanitt er hovedsakelig funnet i Mont-Saint-Hilaire og Grønland. Sodalitt er i Norge blant annet kjent fra nefelinsyenittpegmatitter ved Langesundsfjorden og på Seiland i Finnmark.

Historie[rediger | rediger kilde]

Mineralet ble oppdaget i 1811 i Ilimaussaq intrusjonskompleks i Grønland, men ble ikke viktig som ornamentstein før 1891, da store mengder ble oppdaget i Ontario i Canada.

Sodalittgruppaen[rediger | rediger kilde]

  • sodalitt Na8Al6Si6O24Cl2
  • nosean Na8Al6Si6O24(SO4)·H2O
  • lasuritt (Na,Ca)8(Al,Sei)12(O,S)24(SO4)
  • hauyn (Na,Ca)4-8Al6Si6(O,S)24(SO4,Cl)1–2

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Denne steinen kan skifte farge på et blunk». forskning.no. Besøkt 5. mai 2018.