Skjult (2005)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skjult
orig. Caché
Generell informasjon
Utgivelsesår2005
Prod.landFrankrike
Lengde118 min.
SpråkFransk
Bak kamera
RegiMichael Haneke
SjeffotografChristian Berger
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Skjult (originaltittel: Caché) er en psykologisk thriller fra 2005 med dreiebok og regi av Michael Haneke. Filmen var en internasjonal samproduksjon mellom Frankrike, Østerrike, Tyskland og Italia.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Et velstående ektepar i Paris, Anne og Georges Laurent, oppdager et videobånd som ligger igjen på eiendommen deres uten noen forklaring, som viser timer med opptak av boligen deres. Dette betyr at de er under overvåking. Forvirret diskuterer de formålet. De vurderer om dette kan være en spøk spilt av venner av deres 12 år gamle sønn, Pierrot. Eller om tilhengere av Georges, som er vert for et TV-program. Et annet bånd dukker opp, ledsaget av en barnslig tegning av en person med blod som strømmer ut av munnen.

Lignende tegninger sendes også til Georges sin arbeidsplass og Pierrots skole. Laurent-familien kontakter fransk politi, som fastslår at båndene er for ufarlige til å bli ansett som kriminell aktivitet. Laurent-familien arrangerer en sammenkomst som blir avbrutt på grunn av levering av enda et videobånd, sammen med en ny tegning av en kylling som blør. Når Anne avslører disse hendelsene for vennene deres, spiller Georges av båndet i videospilleren, som viser eiendommen hvor han vokste opp som barn.

Georges begynner å ha drømmer om Majid, en gutt han kjente i barndommen. Majids algeriske foreldre arbeidet på eiendommen eid av familien til Georges. Men de forsvant under massakren i Paris i 1961. Foreldrene til Georges følte seg ansvarlige for Majid, og hadde til hensikt å adoptere ham. Men denne prosessen ble aldri gjennomført. De mistenker nå at Majid kan være ansvarlig for videoene. Georges var seks år gammel når foreldrene hans planla å adoptere Majid, og han avslører at han egentlig ikke ønsket at dette skulle skje. Georges fortalte derfor forskjellige løgner om Majid, som deretter ble sendt bort før adopsjonen ble utført. Når Pierrot forsvinner, kontakter Laurents febrilsk politiet, som blant annet undersøker Majids leilighet.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]