Skiringssal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Skiringssal var en markeds- og kultplass som lå ved Kaupang i Vestfold, fem-seks km nordøst for dagens Larvik sentrum, i norrøn tid.

Skiringssal nevnes flere ganger i den norrøne litteraturen. Skiring kan bety «den skinnende» og refererer til guden Frøy. Frøy var guden for godt år og fred, manndom, grøderikdom, fremgang og handel. I den forstand kan Skiringssal bety «Frøys hall». De skriftlige, historiske kildene forteller om Ynglingkongenes Skiringssal, kongssete og maktsentrum for Norges første by, Kaupang. Utgravningene av Kaupangen i Skiringssal avdekker et bysamfunn som stammer helt tilbake fra 800-tallet. Kaupang var det generelle norrøne navnet for «kjøpstad», «by», «handelsplass», mens Skiringssal trolig var vikingtidens navn på stedet.

Skiringssal folkehøyskole i Sandefjord er oppkalt etter stedet.

Bakgrunn og historikk[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Kaupangen i Skiringssal

Ottar fra Hålogalands reise langs norskekysten på 880-tallet. Ottar var innom blant annet Skiringssal og Hedeby, før han kom til Alfred av England i London der han fortalte om reisen.

I år 2000 ble selveste Skiringssal, tuftene etter gildehallen på kongsetet til Skiringssal-kaupangen, oppdaget og gravd ut på Huseby nær Kaupang ved Viksfjorden i tidligere Tjølling kommune. På et naturlig høydedrag ble restene etter en 33 x 10 meter stor hall gravd fram, plassert på et kunstig formet platå som kan minne om funn fra Uppsala i Sverige. Her fra Skiringssal, midt mellom tingetTjodalyng og Kaupang – Norges første by, regjerte de første ynglingekongene i Vestfold.

Skiringssal-gården må ha vært en naturlig møteplass sentralt plassert i forhold til historiske handelsruter både på land og til sjøs. Hit kom impulser både fra Europa og, som beskrevet av sjøfareren Ottar, fra de nordlige handelsruter langs den langstrakte norskekysten på vei mot handelssteder på kontinentet. På 700-tallet, da ynglingekongene Halfdan Kvitbein og Øystein Fert regjerte, var Skiringssal det sentrale maktsentret som kontrollerte og beskyttet vikingenes handelsplass på Kaupang. Stedet der hallen Skiringssal ble gravet ut, heter i dag Huseby.

De eldste kunnskaper om Kaupangen i Skiringssal er fra en samtidig skriftlig kilde. Den skriver seg fra en nordnorsk sjøfarer og handelsmann, Ottar fra Hålogaland, fra rundt 880-tallet, som fortalte om «nordmennenes land» til Alfred av England, og om reisen han hadde gjort langs norskekysten, innom Skiringssal og Hedeby, før han kom til London.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]