Seilersko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et par seilersko

Seilersko (engelsk: boat shoe eller deck shoe) er en type sko av lær eller kanvas. Skotypen ble opprinnelig brukt til seiling, og sålen er utformet for å gi godt grep på våte seildekk. Det behandlede læret er ment å frastøte vann, og tradisjonelt brukes seilersko uten sokker.[1][2] Skoen har ofte en mokasinaktig utforming.

Skoen ble utformet av amerikaneren Paul A. Sperry fra New Haven i Connecticut i 1935, etter at han merket seg evnen hunden hans hadde til å med enkelhet løpe over is uten å skli. Ved hjelp av en kniv eksperimenterte han med å skjære lignende mønstre i sine skosåler, noe som resulterte i en sko ideell for båtliv og en bedrift med navn Sperry Top-Sider. Sperry Top-Sider-sko forblir den dag i dag[når?] et populært seilerskomerke, sammen med andre som for eksempel Sebago og Timberland.[2]

Seilersko brukes av seilere slik navnet antyder, men siden 1970-årene har de også blitt et vanlig[trenger referanse] fottøy i kystområder av for eksempel USA, Canada, Argentina, Australia, Kina, Frankrike, Italia, Portugal, Spania og Storbritannia. I 1980-årene til tidlig i 1990-årene, samt fra tidlig i 2000-årene, har seilersko blitt brukt både til hverdag og i festlig sammenheng av både menn og kvinner som sommersko.[trenger referanse] Tross tradisjon bruker i dag mange skoene med sokker, oftest hvite eller lyse ankelsokker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sullivan, Nick (25. februar 2009). «When to Break Out the Boat Shoes: Ask Nick Sullivan». Esquire. Besøkt 21. juli 2017. 
  2. ^ a b Schneider, Sven Raphael (6. juni 2016). «Boat Shoes Explained: History, Style, How to Wear Buy & Care Guide». Gentleman's Gazette. Besøkt 21. juli 2017.