Seiling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
To seilbåter i ferd med å slå, regatta i Storbritannia

Seiling er en idrett, med lange tradisjoner i den kyst- og sjøfartsnasjonen Norge har vært til uminnelige tider.

Som idrett kan seiling foregå enten som en individuell aktivitet, oftest assosiert med jolleseiling, brett og såkalt soloseiling eller som en lagidrett ofte med kjølbåter hvor man har en skipsbesetning som sammen står for prestasjonene. Den største kjølbåtklassen for regatta i Norge i dag er Albin Express med mer enn 100 aktive båter omkring i landet. Den største båtklassen tilsammen i Norge i dag er Optimist.

Norges Seilforbund ble stiftet 1. februar 1970 under et konstituerende Seilting i Oslo Militære Samfunn. Seileraktivitet ble imidlertid utført i lang tid før forbundets stiftelse, og vi har nedtegnelser som viser at de første seilregattaer i Norge fant sted helt tilbake til 1850-årene. De første seilforeningene ble stiftet på 1860-tallet. Kongelig Norsk Seilforening (KNS) fungerte som landsforbund inntil Norges Seilforbund ble stiftet. H. M. Kronprins Harald var forbundets første leder og 37 seilforeninger var tilsluttet forbundet i 1970.

Jolleseiling er den aktiviteten som tiltrekker seg flest ungdommer. De begynner med Optimistjolle de første årene (fram til de blir 15), eller RS Feva dersom de vil seile en tomannsjolle. Deretter Zoom 8, Europajolle eller Laser hvis man ønsker å seile enpersonsjolle, 29-er hvis man ønsker å prøve seg i topersonsjolle. I disse klassene seiles det Norges Cup'er. Dette er en serie av regattaer som seiles overalt i Norge (forskjellige steder hver gang) og som sammenlagt teller som uttak til internasjonale mesterskap som VM, EM eller JNoM (junior Nordisk Mesterskap).

Norges Seilforbund er tilsluttet Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité, Skandinavisk Seilforbund, European Sailing Federation (Eurosaf), International Foundation for Disabled Sailing (IFDS) og International Sailing Federation (ISAF). Seiltinget er forbundets øverste myndighet og det arrangeres hvert annet år. Der velges styre og komiteer for en toårsperiode. Seilforbundet har tilsluttet i overkant av 100 seilforeninger, 14 særkretser og ca. 30 klasseklubber. Til sammen har Seilforbundet ca. 28 000 medlemmer. Administrasjonen har sine kontorer i Idrettens Hus på Ullevaal Stadion og har fire fast ansatte personer i tillegg til to landslagstrenere.

Båttyper[rediger | rediger kilde]

Seilbåter[rediger | rediger kilde]

Seilskip[rediger | rediger kilde]

Kjølbåter[rediger | rediger kilde]

Joller[rediger | rediger kilde]

Entypeklasser[rediger | rediger kilde]

I entypeklasser seiler alle like båter. Klasser som seiles i Norge:

Seilbrett[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Lærebøker[rediger | rediger kilde]