Robert av Torigni

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Mont-Saint-Michel hvor Robert av Torigni var abbed.

Robert av Torigni, også kalt Robertus De Monte, var en normannisk munk og krønikeskriver.

Roberts familie kom fra lavadelen og han ble født i Torigni-sur-Vire i sentrale Normandie på en ukjent dato, kanskje en gang rundt 1110. Han gikk i klosteret Le Bec i 1128 hvor han ble prior ca. 1149. Han ble valgt til abbed ved Mont-Saint-Michel i 1154. Han døde den 23. eller 24. juni (29. mai) 1186.

Robert var en «ivrig leser» og samlet både religiøse og «profane» bøker. Som prior og abbed var han mer delaktig i verden utenfor klostermurene enn de to medforfattere av Gesta Normannorum Ducum (Dådene til de normanniske hertugene), Orderic Vitalis og William av Jumièges. Roberts revisjon av Gesta Normannorum Ducum dateres fra 1139 og var hans første betydelige arbeid. Han skrev utvidelser og appendiks til Krøniken til Sigebert av Gembloux som dekket perioden 385-1000, og Gesta Normannorum Ducum er en fortsettelse av denne krøniken som utvider den fra år 1100 til 1186.

Det er for dens beskrivelse av hendelsene på kontinentet i årene 1154 til 1170 som gjør hans informasjon så betydningsfull for anglo-normannisk historie. Hans senere tillegg avslører ikke bare om de endrete holdningene til normanniske invasjonen i England, men også om synet på de tidligste norrøne bosetningen i Normandie.

Robert var i en god posisjon for å skaffe seg informasjon ettersom klosteret Mont St Michel var en av de fire store senter for pilegrimsferder i Europa. Som forfatter var han meget engstelig og forsiktig og til å skrive krøniker nevner han sjelden betydelig hendelser som for eksempel mordet på Thomas Becket som var meget kontroversielt. Hans stil er av den tørre årbokforfatter og hans notater om hendelser i England er kortfattet og stundom feilaktig.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Chronique de Robert de Torigni, abbé du Mont-Saint-Michel, Éd. Léopold Delisle, Rouen, Le Brument, 1872-3
  • De ortu Waluuanii nepotis Arturi, Éd. Robert Day, Mildred Leake, New York ; London, Garland, 1984