Pygoxyini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pygoxyini
Nomenklatur
Pygoxyini
Reitter, 1909
Populærnavn
køllebiller[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieKortvinger
Økologi
Antall arter: 13
Habitat: på land, ofte knyttet til maur
Utbredelse: Palearktis
Inndelt i

Pygoxyini er en gruppe av små, rødlige eller brunlige biller, der mange av artene er knyttet til maur.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (0,5 – 6 mm), rødaktige eller gulaktige biller, bakkroppen er mye bredere enn forkroppen. Hodet er omtrent så langt som bredt, ofte med påfallende groper eller utvekster. Fasettøynene er vanligvis små og noe utstående, hos noen arter mangler de helt. Antennene er ganske lange og kraftige, lett kølleformede. Det nest-innerste leddet er ofte mer eller mindre kuleformet og kan ha påfallende utvekster. Palpene (munnfølerne) er ofte lange med et kølleformet ytterste ledd. Brystskjoldet (pronotum) er omtrent så langt som bredt, vanligvis bredest foran midten, ofte med påfallende groper eller furer. Dekkvingene er mer eller mindre runde i omriss, med tydelige skuldre. og mye bredere enn brystskjoldet. De er vanligvis glatte og blanke, med en eller flere dype lengdefurer. De to eller tre bakerste bakkroppsleddene stikker ut bak dekkvingene. Beina er ofte forholdsvis lange og kraftige, gjerne med fortykkede lår. Denne gruppen har en litt oval kroppsform og kan overflatisk minne om perlebiller (Scydmaeninae).

Levevis[rediger | rediger kilde]

De voksne billene finnes gjerne i råtnende plantemateriale, som kompost, løvstrø, under bark eller lignende. De fleste lever sannsynligvis av midd og andre små leddyr.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Gruppen har en nokså begrenset utbredelse og finnes bare i Europa. Bortsett fra én art i Storbritannia er den begrenset til Italia, Sveits og landene i det tidligere Jugoslavia.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 15. november 2020. Besøkt 15. november 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]