Peder Hanssøn Litle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Peder Hanssøn Litle, også kalt Basse (født ca. 1500 på Sjælland i Danmark, død 15. september 1551Akershus) var en dansk adelsmann, og fra 1536 lensherreAkershus, som den gang omfattet mesteparten av Sørøst-Norge.

Han var gift med Ingeborg Nilsdatter, datter av Inger Ottesdotter Rømer, fru Inger til Austrått. Dermed hadde han, som mange av danskene som fikk norske len på 1500-tallet, giftet seg inn i en gammel norsk adelsslekt, og skapt et bånd mellom norsk og dansk adel. Litle selv var trolig av norsk ætt, fordi hans antatte stamfar Svend Basse dro til Danmark etter å ha blitt landsforvist av kong Håkon Håkonsson.

I 1528 ble Litle lensherre i Nedenes. I 1532 fikk han også Råbyggelaget i len. Han kjempet på kong Christian IIIs side under grevefeiden, og ble etter dette også lensherre på Akershus.

I perioden 15411548 samlet han det 200 000 mål store Foss-godset. Hovedgården for godset var det som nå er Fossesholm herregård i Vestfossen i Øvre Eiker. Målet med samlingen var å få kontroll over den lønnsomme sagbrukindustrien i området.

I forbindelse med Litles systematiske eiendomskjøp antas det at han også, i kraft av sin stilling som lensherre, bøtela folk for deretter å ta eiendommene deres i pant. Litles enke levde i 46 år etter sin manns død, og i denne perioden forsvarte hun godset aktivt i rettssaker som følge av Litles framgangsmåte. Selv om hun stort sett ikke fikk medhold, klarte hun å holde på godseiendommene gjennom betalinger til de opprinnelige eierslektene.

Peder Hanssøn Litle og hans enke ble gravlagt i et eget gravkammer under gulvet på Haug kirke. Kirken ligger i Hokksund i Øvre Eiker.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Nils Johnsen: Eker. Træk av en storbygds saga. Kristiania 1914.
  • Øystein Rian: Aschehougs Norgeshistorie, bind 5. 1995. ISBN 82-03-22018-5

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]